Eindexamen

'Een vak wordt veel interessanter als de docent begrijpt hoe het in de praktijk werkt'

Noah Hajji Beeld rv
Noah HajjiBeeld rv

Noah Hajji (15) van het Arentheem College in Arnhem maakt vandaag het examen maatschappijkunde voor vmbo-tl. Hoe bereidt hij zich voor?

Marissa Klaver

De vooruitblik

De maatschappijkundedocent van Noah Hajji zit vol prachtige verhalen. Als oud-Statenlid en PvdA'er vertelt de leraar graag over zijn ervaringen in de politiek. "Echt geweldig", vindt Noah. "Een vak wordt meteen veel interessanter als de docent begrijpt hoe het in de praktijk werkt."

Het is dezelfde docent die Noah enthousiast maakte voor het debatteam op school. Debatteren is maatschappijkunde in de praktijk, vindt Noah. "De onderwerpen van het debat zijn vaak direct verbonden met de inhoud van de lessen. Ik vind het ontzettend leuk om met anderen de discussie aan te gaan."

Noah houdt wel van politiek. "Eigenlijk vind ik alles rondom de Tweede Kamer interessant, het hele bestuurlijke stelsel." Wel vindt hij het jammer dat maatschappijkunde alleen over Nederland gaat. "Ik zou graag meer over Amerika willen weten. Maar daarvoor moet ik waarschijnlijk een politieke studie kiezen."

In de aanloop naar het examen heeft Noah vooral de begrippen in zijn hoofd gestampt. "De basis moet goed zijn, maar verder heb ik genoeg inzicht om de stof te kunnen toepassen."

Tijdens Pinksteren had Noah, een fanatiek wielrenner, dan ook genoeg tijd om de Giro d'Italia op de voet te kunnen volgen. "En ik heb een heel mooie vriendin, aan wie ik graag zo veel mogelijk aandacht besteed."

Menno Middeldorp Beeld walvisch
Menno MiddeldorpBeeld walvisch

De terugblik

Menno Middeldorp vindt het jammer dat er weinig vragen over monetair beleid in het havo-examen economie zitten. Lachend: "Dat vind ik zelf leuk."

Het examen zit wel vol actuele thema's waar de hoofdeconoom van Rabobank Nederland ook elke dag mee bezig is. Zoals het nationale begrotingsbeleid: "Dat is kennis die van pas komt als je naar de stembus gaat."

"En dat is toch wel handig in een democratie", benadrukt de econoom. Middeldorp deed eindexamen in de Verenigde Staten. Hij noemt economie 'het ondergeschoven kindje' van het Amerikaanse onderwijs. In een van de examenvragen voeren drie economen een discussie in een Amerikaans praatprogramma. "Ze komen dan met rekenmodellen aanzetten, maar in de Amerikaanse media is helemaal geen feitelijke discussie mogelijk."

Dat dit in Nederland wel kan, komt volgens Middeldorp door het goede economieonderwijs. "In dit examen komen dingen voorbij die de gemiddelde Amerikaan niet weet." Als een havist dit examen haalt, stapt hij met een sterke basis de maatschappij in.

"Deze leerlingen kunnen niet alleen nadenken over de kern van de economie; ze krijgen ook praktische kennis mee die van pas komt als ze een eigen bedrijf beginnen of zzp'er worden. En dat al als je zeventien bent."

Uit het havo-examen economie van vrijdag

Vraag: Sinds 2006 is de verzekering tegen zorgkosten in Nederland geprivatiseerd. Om hoge zorgpremies te voorkomen is in de Zorgverzekeringswet (Zvw) geregeld dat iedereen die in Nederland woont verplicht een basiszorgverzekering moet afsluiten. Volgens een onderzoeksbureau is een mogelijk gevolg van deze verplichte verzekering een toename van moral hazard, waardoor de collectieve zorguitgaven en uiteindelijk de zorgpremies alsnog kunnen stijgen.

Leg uit dat moral hazard kan leiden tot hogere zorgpremies.

Antwoord: Een voorbeeld van een juiste uitleg is: De verzekerde consumeert meer zorg, omdat hij toch al verzekerd is / hij niet direct ervaart dat hij er zelf voor betaalt / De toenemende zorgkosten worden dan doorberekend in de zorgpremies.

Hoeveel heeft u onthouden van het eindexamen? Test uw kennis. Lees ook de verhalen van andere eindexamenkandidaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden