Een Vak een Kans in Buena Fé

"Dicht bij Nasca in Peru met zijn pre Inca lijnen ligt het dorpje Buena Fé.De mensen die hier wonen zijn veelal als vluchteling gekomen in de jaren 80 toen het Lichtend Pad actief was.Na de aardbeving in 1996 onstonden er nog eens 5 nieuwe arme wijken rond Buena Fé.

Nu leven er ongeveer 4000 gezinnen met een gemiddelde van 4 kinderen in groote armoede.Er is weinig werk , veel analfabetischme en door de slechte woonomgeving komt TBC net als ondervoeding veel voor.

De bron van inkomsten voor een kleine groep van de mensen komt voornamelijk uit de kleinschalige landbouw waar men als daglooner soms werk heeft.

In 1992 ben ik begonnen als directice en lerares van de basis school José Abelardo Quinones in Buena Fé met 30 kinderen van groep 1tm 6 in een enkel lokaal.

Al een jaar later in 1993 werden er in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs 6 lokalen en toiletten gebouwd en kwamen er nieuwe leerkrachten bij waardoor de capaciteit verhoogde naar 250 leerlingen.

Alleen voldeed dit nog niet aan alle behoefte van onderwijs aangezien er na de basis school alleen vervolg onderwijs in Nasca mogelijk was.

Dit betekende voor de kinderen 7 km lopen heen en terug om het voortgezet onderwijs te kunnen volgen wat inhield dat ze bijna allemaal voortijdig stopten.

Daarom hebben wij in 2001 uitgebreid met een middelbare school waardoor er inmiddels 580 leerlingen op onze school onderwijs ontvangen.

Als school hebben we ons wel moeten aanpassen aan de probleematiek dat de meeste kinderen thuis moeten helpen en vaak ook werken wat inhoud dat wij als stimulans de lesuren hierop hebben afgestemd om zo schooluitval te voorkomen

Tijdens een van onze bezoeken aan Perú hebben wij Flor ontmoet in 2006, en vinden dat zij al veel bereikt heeft in het aantal jaren dat zij zich inzet voor onderwijs voor deze kinderen. Wij hebben veel met elkaar overlegt welke problemen er nog zijn en wat de richting voor de toekomst zou moeten zijn.

Wij willen graag een plan voor een vervolg project met meerderde middelen verder ondersteunen.

Er is dus inmiddels wel een kleine basis zodat nieuwe generatie geen analfabeet meer is.

Maar de jongeren hebben nog steeds weinig perspectief; er is geen werk als ze van school afkomen en hebben gezien hun arme afkomst geen mogelijkheden om verder te studeren aan een universiteit of een vakopleiding.

In Buena Fé en omgeving zijn er geen vakopleidingen die hen een goede basis bieden om een toekomst op te bouwen .

Daarom is ons ideaal al een lange tijd om de bestaande school uit te breiden met enkele vakgerichte opleidingen waardoor de leerlingen in de toekomst hun eigen inkomen kunnen verwerven en hierdoor een echte kans hebben om uit deze armoede cirkel te komen .

Wij willen eerst beginnen met enkele vakopleidingen die de meeste perspectief bieden op inkomen als ze klaar zijn met deze opleiding.

Hiervoor zouden wij graag uw visie, kennis en steun ontvangen om dit te helpen opzetten om zo voor deze jongeren en hun families met een vrijwel uitzichtloze toekomst deze armoede cirkel te doorbreken.

Hoogachtend

Flor Margarita Aybar Amar

Directrice van de school José Abelardo Quiñónez de Buena Fé

Nasca Perú

Remy en Natalia Koolmees- Canales Arana

Gouda-Holland"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden