Een vader wordt helemaal gek van het huiswerk van zijn dochter

null Beeld anp
Beeld anp

Veel Amerikaanse scholieren besteden elke dag 3 tot 5 uur aan hun huiswerk. Karl Taro Greenfeld besluit om een week lang het huiswerk van zijn dochter te maken omdat hij wil weten waarom ze elke avond uren bezig is voor school.

360 Magazine

Esme, de dochter van Greenfeld zit in de tweede klas van de middelbare school en is de meeste avonden van 8 tot 12 uur bezig met haar huiswerk. Greenfeld was nieuwsgierig wat haar huiswerk precies inhield en besloot het te gaan maken.

In een dagboekje houdt de journalist bij wat hij allemaal moet doen. Hij beschrijft ook zijn tegenzin. Na een gewone werkdag (of schooldag, als hij zich in zijn dochter verplaatst) heeft hij helemaal geen zin om nog uren aan huiswerk te besteden.

Maandagvond (een "rustige avond" volgens Esme) ziet er zo uit: 11 moeilijke wiskundesommen, 79 pagina's lezen uit de roman Angela's Ashes van Frank McCourt, zelf drie zinnen met citaten opzoeken en analyseren en leren voor het proefwerk over mineralen voor dinsdag. De rest van de week wordt het nog drukker.

Greenfeld, geboren in 1964, kan zich niet herinneren dat hij zelf als scholier zoveel huiswerk moest maken. Als hij op school vraagt waarom de leerlingen zoveel huiswerk krijgen, beginnen de leraren over "verplicht curriculum" en "standaardtesten". Bovendien valt het best mee met het huiswerk, zeggen de leraren. Als ouders doorvragen, doen leraren alsof de leerling een probleem heeft. Bijles of een andere school, luidt dan het advies.

De journalist wijt de grote hoeveelheden huiswerk aan de Amerikaanse angst om achter te blijven bij landen als Singapore en Finland. Gemiddeld genomen scoren Amerikaanse scholieren veel lager op rekenen, taal en lezen dan leeftijdgenoten uit andere ontwikkelde landen. Toen Greenfeld nog in Californië woonde, startte hij een keer een e-maildiscussie over de grote hoeveelheid huiswerk op school. Hij werd op het matje geroepen en beschuldigd van 'cyberpesten'.

Greenfeld wijst op het repetitieve karakter van het huiswerk. Uit onderwijskundig onderzoek blijkt dat leerlingen ruimte nodig hebben om de stof die ze op school krijgen aangereikt te verwerken. Leerlingen die gemiddeld 8 uur per dag op school doorbrengen (lessen en buitenschoolse activiteiten) en nog 4 uur huiswerk moeten maken hebben geen tijd om stof goed te verwerken. Misschien blijven Amerikaanse leerlingen om die reden achter bij leerlingen in Finland en Singapore?

Uit het dagboek:

Maandag
11 moeilijke wiskundesommen maken, 79 pagina's lezen uit de roman Angela's Ashes van Frank McCourt, zelf drie zinnen met citaten opzoeken en analyseren en leren voor het proefwerk over mineralen voor dinsdag.
Tijd: 3-5 uur.

Dinsdag
12 wiskundesommen maken, 45 pagina's uit hetzelfde boek, een project waarvoor een verhaal van één of twee pagina's in de stijl van The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian van Sherman Alexie moet worden geschreven en leren voor een proefwerk Spaans.
Tijd: 3 uur.

Woensdag
Zeven sommen wiskunde maken, leren voor een proefwerk over industrialisatie en leren voor het vak Aardwetenschappen.
Tijd: 3 uur.

Donderdag
Wiskunde: een polynoom vermenigvuldigen met een monomium. Dan Spaanse teksten vertalen naar het Engels en, tot slot, nog meer bladzijden van Angela's Ashes.
Tijd: 1.5 uur.

Vrijdag
15 wiskundesommen, leren voor een proefwerk Spaans (maandag) en een proefwerk wiskunde (dinsdag). En natuurlijk meer Angela's Ashes.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden