INTERVIEW
Een universitaire lerarenopleiding is 'echt een andere manier van leren'
Drie jaar gaat de eerste volledige universitaire studie voor basisschoolleerkrachten in Nijmegen duren.
Ondanks verzet van verschillende hogescholen en universiteiten mag de Radboud Universiteit Nijmegen starten met de eerste volledig universitaire opleiding voor basisschoolleerkrachten. Het definitieve groene licht kwam deze week, maakte de rector Han van Krieken vandaag bekend. Vanaf september 2018 kunnen vwo’ers die voor de klas willen, terecht bij de opleiding pedagogische wetenschappen van primair onderwijs (pwpo). De verwachting is dat tussen de 50 en 100 studenten dan beginnen.
“We merken dat veel vwo-scholieren die leraar willen worden, ook een volledig universitaire opleiding willen volgen”, zegt opleidingscoördinator Kim Cordewener.
Vwo’ers kunnen al jaren terecht op de academische pabo’s. Daar behalen ze behalve een pabo-diploma ook een universitaire graad. Waarom voldoen die niet?
“Het is niet zo dat die niet voldoen. Maar wij willen een groep potentiële leerkrachten over de streep trekken die niet naar de academische pabo gaat. We gaan onze studenten niet alleen vertellen hoe ze iets moeten doen maar ook waarom ze iets doen. Dat is een andere manier van leren. Onze opleiding is volledig op wetenschappelijk niveau.”
Op dat uitgangspunt kwam kritiek. Met alleen boekenkennis kom je er niet, zeiden de hogescholen. Doen studenten voldoende ervaring op voor de klas?
“Studenten hebben aan het einde van de opleiding meer dan 800 uur praktijkervaring opgedaan. Na de herfstvakantie begint hun eerste stage. Wij delen die stages efficiënt in: studenten moeten de literatuur kennen voor ze beginnen en krijgen een opdracht waar ze gericht aan werken.”
De opleiding duurt drie jaar en is daarmee een jaar korter dan de academische pabo. Hoe kan dat?
“Voor een deel maken we andere keuzes. Het totaal aantal stage-uren is korter. Maar de stage zetten we wel op een andere manier in. Verder verwachten we dat studenten stof snel tot zich nemen, het wordt best een pittige opleiding.”
Waarom is het eigenlijk belangrijk, meer academisch opgeleide leerkrachten?
“Het basisonderwijs wil graag meer diverse teams. Meer academici is een van de manieren om dat te bevorderen. Academici zijn belangrijk voor een lerarenteam omdat ze nieuwe inzichten uit de wetenschappelijke literatuur kunnen vertalen naar de klas.
“Er verschijnen zo veel boeken over wat goed onderwijs is, of zou moeten zijn, dat het goed is als er in elk team een leraar is die claims op waarde kan schatten. Dat helpt leraren wellicht ook om vaker ‘nee’ te zeggen en steviger in hun schoenen te staan. Dat zijn afwegingen die ten goede komen aan de kwaliteit van onderwijs in de klas.”
De al bestaande academische pabo’s vrezen dat jullie die opleidingen gaan kannibaliseren. Een terechte angst?
“Daar zijn wij niet bang voor. Wij bieden echt een andere manier van leren waarmee we juist extra leraren hopen te trekken die anders niet voor het vak hadden gekozen. De academische pabo zal studenten blijven trekken.”