Een universitair diploma kost het Rijk steeds minder geld

Archieffoto. © ANP Beeld
Archieffoto. © ANP

De totale kosten om iemand op te leiden van de basisschool tot en met een universitair masterdiploma zijn 153.000 euro. De kosten van het universitaire deel van het gehele onderwijstraject zijn in tien jaar niet zo laag geweest. Oorzaak daarvoor is dat het aantal studenten harder is gestegen dan de rijksbijdrage aan de universiteiten.

ANP/Redactie

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd op basis van gegevens uit 2010.

Het totale bedrag dat naar universiteiten ging, steeg de afgelopen tien jaar met 15 procent, terwijl het aantal studenten toenam met 38 procent, naar 246.000. Tussen 2000 en 2009 stegen de totale kosten van 114.000 naar 154.000 euro. Vorig jaar daalde het voor het eerst weer licht.

Bij de totale kosten om iemand op te leiden, wordt uitgegaan van de uitgaven van de overheid en de private sector aan onderwijsinstellingen. Studiefinanciering wordt niet meegerekend. Voordat iemand zijn of haar masterdiploma haalt, moet ten minste de basisschool en de middelbare school afgerond worden. Regelmatig gaat er ook nog een hbo-diploma aan vooraf.

Dit hele voortraject is volgens de CBS-cijfers duurder geworden, behalve de prijs van een universitaire opleiding. Het effect daarvan was vorig jaar zelfs zo sterk dat de prijs van het hele traject omlaag is gegaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden