Een typische society-dood

Prinses Diana leefde een society-leven en stierf een society-dood. Vakantie in Saint-Tropez, eten in The Ritz, jong en met hoge snelheid sterven: live fast and die young.

AFRA BOTMAN

Toch ziet de Nederlandse society-kenner Gert Jan Dröge haar niet als een typisch lid van de internationale jet-set. “Diana was een geval apart. Ze had wat rijke yuppie-vrienden, ze ging geloof ik wel graag uit. Maar ze kwam niet op partijen waar een nieuw champagnemerk werd gedoopt, daar leende ze zich niet voor.”

“Ze kwam graag bij Versace. Ze was gek op zijn extravagante kleding, ze kreeg het gratis van hem, zo werkt dat. Maar officieel droeg ze alleen kleding van Engelse ontwerpers, die wou ze steunen. Ze stond boven alles. Als zij er was keek iedereen naar haar. Ze straalde veel uit. Ze was echt een levende legende. Haar vriend Dodi leek me wel een lid van de jet-set, die hoorde daar helemaal bij.”

Diana mocht dan uniek zijn, ze was altijd in de buurt van de rich and famous. Wie zal het gat opvullen in de society-journalistiek? Dröge: “Ik denk dat die prinsessen van Monaco wel wat meer aandacht zullen gaan krijgen. Hillary Clinton, die doet het ook goed en verder de filmsterren en modellen. Er zijn op het moment niet veel vrouwen die alle aandacht krijgen. Het gaat meer om heel rijke mannen, als Donald Trump of Richard Branson van Virgin. De dochter van Trump timmert ook erg aan de weg. Als je maar rijk bent, daar gaat het om. De aanbidding van het gouden kalf.”

“In de jaren zestig heb je nog een kleine jet-set gehad in Nederland. Dat speelde zich af bij de Orlows in Amsterdam, Alexander en Jacobine Orlow. Coby werd ze genoemd door haar vrienden. Als die een feestje gaven kwam Brigitte Bardot ook. Tapijtkoning Haffie Keyzer en zijn vrouw hoorden daar bij, Paul Huf en Frank Govers liepen er ook rond natuurlijk. Maar Haffie is toen gestorven en zijn weduwe Martje is met twee kappers naar Benidorm vertrokken ofzo. Dat was toch meer een jet-set dan tegenwoordig. Er zat een vleugje sjiek bij. Nu is het platter, heel Hollands, met Vanessa, Jan des Bouvrie en Harry Mens.”

En ons koningshuis, kan dat zich in media-aandacht enigszins meten? “Nou, die Willem-Alexander wordt behoorlijk afgelegd. Onze fotografen sjouwen ook met trapjes rond, om hem en Emily te kunnen betrappen bij een etentje.”

Stierf Diana een typische society-dood? Dröge: “Ab-so-luut. Als je onsterfelijk wilt worden moet je een kortstondig, heftig en rumoerig leven leiden. Ze past helemaal in de lijn van Kennedy, Grace Kelly, Monroe, Valentino.”

Was Dröge begaan met het lot van de prinses? “Nou nee, ik volgde haar niet zo. Ik had gek genoeg eigenlijk sympathie voor prins Charles. De dood van Diana is erg voor de liefdadigheidsdoelen. En voor het gewone volk. Die wilden iedere dag een foto van haar in de krant. Vroeger waren we toch wat beschaafder, deden we net of het ons niet interesseerde. Maar die rem is weg. De kranten willen rijk worden, de mensen willen onzin. Weet je op wie de fotografen zich nu zullen storten? Op de zonen van Diana. Ze zien er leuk uit en horen bij de legende. Die arme, arme jongens. Dat wens je toch niemand toe, zo'n leven. Het grijpt me toch meer aan dan ik dacht. Dat hoor ik gek genoeg van meer mensen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden