Soap & Co

Een tweeling is in Hollywood niets bijzonders

George en Amal Clooney Beeld ANP
George en Amal ClooneyBeeld ANP

Supersterren met een tweeling? Het wémelt ervan in Hollywood. George Clooney en zijn vrouw Amal Alamuddin voegden deze week een vers setje toe aan een lange reeks.

Harmen van Dijk

George Clooney was nooit erg enthousiast over het krijgen van kinderen. Trouwen vond hij overigens ook geen must, maar dat deed hij drie jaar geleden toch, met mensenrechtenadvocaat Amal Alamuddin. En zie: op zijn 56ste is hij ook vader geworden, van een jongetje én een meisje nog wel, de tweeling Ella en Alexander. Als George iets doet, dan doet hij het perfect – ongetwijfeld wordt hij een ontzettend leuke vader. De wereld verwacht niets minder van hem.

Dat juni de maand zou worden van de sterrentweelingen stond al vast; begin dit jaar kondigde Beyoncé met een blote, zeer zwangere buik op Instagram aan dat ze ‘dubbel gezegend’ was, en vlak daarna volgden de Clooneys. Zij hielden het bij een simpele verklaring – Amal is iets minder van de exposure. Overigens doen er geruchten de ronde dat Beyoncé reeds in het geheim is bevallen. Haar moeder Tina werd gesignaleerd in een ziekenhuis en zus Solange heeft een optreden afgezegd.

Eerder regel dan uitzondering

Intussen vraagt u zich wellicht af of het niet een bijzonder toeval is, dat twee supersterren een tweeling verwelkomen. Het antwoord: nauwelijks. In de showbizz-wereld is zo’n dubbele zegening eerder regel dan uitzondering – in de rest van de wereld is het aantal tweelingen trouwens ook toegenomen, de afgelopen decennia. Het antwoord ligt voor de hand: meer vrouwen worden zwanger dankzij ivf – meestal als ze al iets ouder zijn – en dat leidt vaker tot een meerling. Maar het is ook zo dat vrouwen die op latere leeftijd ‘spontaan’ zwanger worden, meer kans hebben op een tweeling.

Leeftijd – altijd een heikel punt in Hollywood – is dus het sleutelwoord. Amal Clooney is 39, Beyoncé 35. Mariah Carey was 42 bij de geboorte van haar tweeling Morrocan en Monroe, Julia Roberts 37 toen Hazel Patricia en Phinnaeus het levenslicht zagen, Geena Davis al 48 bij de geboorte van Kian en Kaiis – wordt u al duizelig van al die bijzondere namen? – Lisa Marie Presley was 40 toen ze moeder werd van Harper Vivienne en Finley Aaron Love, Holly Hunter mocht op haar 47ste Claude en Press verwelkomen.

Privacy

Lang niet alle sterren willen – heel begrijpelijk – de details van de conceptie publiekelijk bespreken. Maar Céline Dion, 42 bij de geboorte van de prettig nuchter genaamde Eddy en Nelson, maakte geen geheim van het lange medische traject dat eraan vooraf was gegaan. Angelina Jolie, 33 toen ze – daar gaan we weer – Knox Leon en Vivienne Marcheline op de wereld zette, zei desgevraagd dat ze op natuurlijke wijze zwanger was geworden. Als het anders was geweest, bezwoer de actrice, had ze dat zeker ook verteld, want ze is nooit te beroerd aan de hand van haar eigen medische dossier taboes te beslechten: in 2013 vertelde ze heel openhartig dat ze haar borsten preventief had laten amputeren omdat ze groot risico liep borstkanker te krijgen.

Jennifer Lopez wilde per se helder hebben dat zij geen kunstgrepen nodig had gehad om op haar 38ste te bevallen van Maximilian David en Emme Maribel. Als ‘goed katholiek’ heeft ze moeite met ivf. “Mijn zus heeft ook een tweeling, het zit in de genen”, bezwoer de zangeres. Waarvan akte.

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden