Een tweeling die 'niet kan'

'Vinger aan de pols', 22.02-22.58 uur, Nederland 1.

In 'Vinger aan de pols' vertellen Willem en Wilma Stuart vanavond hun verhaal. Het echtpaar had na een kinderloos huwelijk van tien jaar zijn toevlucht genomen tot in vitro fertilisatie. Bij deze methode wordt het eitje van de vrouw buiten het lichaam, in een laboratorium, bevrucht met het sperma van de man. De bevruchte eicel wordt daarna in het lichaam van de vrouw teruggeplaatst. Door slordigheid is bij dat proces een pipet gebruikt dat ook dienst deed bij de behandeling van het sperma van een andere man.

Wilma werd na de behandeling zwanger van een tweeling. Al vrij snel na de geboorte werd één van de kinderen steeds donkerder. Op straat werd Wilma gevraagd of ze een kindje geadopteerd had. Maar ze kreeg ook te horen 'dat ze zeker vreemd was gegaan'. Iedereen zag het, maar de artsen bleven volhouden dat het een speling van de natuur was en dat zoiets in het verleden wel eens vaker was gebeurd. Willem: “Wij hebben oude familie-albums doorgebladerd om te kijken of er iets bruins tussen zat.”

Pas acht maanden na de geboorte, toen het verschil overduidelijk was, wilden de artsen de zaak onderzoeken en overgaan tot een DNA-test. Hierbij kwam onomstotelijk vast te staan dat Teun, het hoogblonde jongetje, een kind van Willem en Wilma was. Maar Koen, het donkere kindje, was wel van Wilma, maar niet van Willem. Wilma: “Het was een bevrijding van iets wat ik allang wist. Op dat moment had ik het gevoel van: 'Ik ben verkracht. Er is sprake van een andere man'. Maar dat duurde maar heel even.” Willem: “Je bent je onbewust toch bewust van het feit dat het een kind van een ander is. Het is een situatie die je niet terug kunt draaien. Je komt voor de keuze: je verloochent het kind òf je accepteert het als volwaardig. Maar dan moet je ook aan je omgeving laten zien hoe het zit, want anders blijf je roddel en achterklap houden. Overal waar je komt trek je toch bekijks.”

Het echtpaar heeft niet toegegeven aan de vele, soms zeer lucratieve aanbiedingen om met hun unieke tweeling in televisieshows wereldwijd hun verhaal te vertellen. “Wij zijn verbijsterd, boos en verdrietig en willen geen cent verdienen aan dit drama. Koen en Teun worden niet geëxploiteerd. Maar om later aan Teun en Koen te kunnen laten zien wat er allemaal is gebeurd en om aan alle speculaties een eind te maken, geven wij één keer opening van zaken”, aldus de ouders.

Met hun verhaal willen zij de laboratoriamedewerkers dwingen de grootst mogelijke zorgvuldigheid te betrachten wanneer zij met eitjes en zaad bevruchtingen tot stand proberen te brengen. Ria Bremer verwerkte in de documentaire beelden vanaf de geboorte en volgde het echtpaar een half jaar lang. Een verhaal over de eerste maanden, de reacties van de medici, de juristen, het ziekenhuis, hun pogingen om in contact te komen met de biologische vader en de zorgen die zij zich maken over de toekomst van zo'n bijzondere tweeling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden