PLEIN 2

Een tweede kans kan voor een politicus heel goed uitpakken

Pieter Omtzigt, deze week vijftien jaar in de Tweede kamer. Beeld ANP
Pieter Omtzigt, deze week vijftien jaar in de Tweede kamer.Beeld ANP

Vorige week memoreerden we in Plein 2 de strijd die Liesbeth van Tongeren voerde om na de verkiezingen van 2017 opnieuw in de Tweede Kamer te komen.

Na jaren doorploegen werd ze door het partijbestuur niet meer op de kandidatenlijst gezet. Van Tongeren begon een eigen campagne, kwam op plek 6 en haalde op drie GroenLinksers na de meeste voorkeurstemmen.

De strijd van Van Tongeren, die deze week als wethouder in Den Haag begint, is niet uniek. Het Kamerlid dat deze week met veel tromgeroffel zijn vijftienjarig jubileum aan het Binnenhof viert, voerde een soortgelijke strijd - al bleef hij daarna langer verknocht aan de Kamerdebatten dan Van Tongeren.

Het feestvarken in kwestie, beter bekend als 'oppositiehengst' of 'pitbull', is Pieter Omtzigt, na partijleider Sybrand Buma de langstzittende CDA'er in de fractie. Het Kamerlid twitterde deze week een antieke zwart-witte krantenfoto van zijn beëdiging van destijds rond. Het leverde zo'n zeshonderd hartjes van volgers op.

Quiz

De christendemocraat uit Enschede had zes jaar geleden niet kunnen bevroeden dat zijn partij zo uitbundig stil zou staan bij zijn voortdurende verblijf in de fractie. In 2012 belandde Omtzigt tot zijn teleurstelling eerst niet op de lijst en daarna op een lage plek (nummer 39). Hij draaide een campagne in elkaar en haalde met steun van CDA-stemmend Twente na Buma en Mona Keijzer de meeste voorkeurstemmen van de fractie.

Waarom het CDA Omtzigt destijds liet vallen, is nooit opgehelderd, maar duidelijk is dat de partij hem inmiddels graag in haar midden heeft en houdt. Dat bleek eind vorig jaar, toen uitkwam dat Omtzigt op een MH17-bijeenkomst een Oekraïense man had gesouffleerd. Een gevoeliger thema is er niet in Den Haag, maar de fractie nam genoegen met Omtzigts uitleg en zijn besluit een stap terug te doen in het MH17-dossier.

Die waardering voor Omtzigt is ook in deze jubileumweek niet te missen. Om het feestje voor de Tukker op te leuken, heeft de partij online een Pieter Omtzigt Quiz uitgeschreven. "Test jouw kennis over dit fantastische Kamerlid en win mooie prijzen", luidt de wervende tekst. Onder de experts wordt als hoofdprijs verloot: een lunch met 'niemand minder dan' - u raadt het al - Pieter Omtzigt.

Het team dat de vragenlijst in elkaar draaide, is duidelijk fan van de CDA'er. Vraag 2: "Welke prestigieuze prijs won Pieter Omtzigt? Kamerlid van het jaar in 2014, de Prinsjesprijs in 2016 of allebei?" Allebei natuurlijk! "Overigens won Pieter ook nog wat andere prijzen. Bijvoorbeeld de NPN Pensioen Award 2012", zo vullen de makers fijntjes aan.

Ze gaan daarna vrolijk door met de bewieroking. Vraag 3: hoeveel voorkeurstemmen behaalde Omtzigt, inmiddels gepromoveerd naar plek 4, bij de verkiezingen van vorig jaar? 72.000, 82.000 of 92.000? Het hoogste aantal is goed. Nou ja, bijna dan. "Het waren er waarschijnlijk meer omdat er stembureaus de fout ingingen." Verder leert de quiz ons dat Omtzigt debatteerde met Angela Merkel en David Cameron (maar niét met Barack Obama) en dat hij vijftien uur per dag werkt en veel bijnamen geniet. Alleen niet Super Omtzigt - maar wat niet is, kan nog komen.

In de kijker

Als de totaal gekantelde CDA-behandeling van Omtzigt iets laat zien, is dat ze dus toch bestaat, de tweede kans in de politiek. Daar kan sinds kort nog iemand over meepraten, Matthijs Huizing. Hij vertrok in 2013 als VVD-Kamerlid nadat hij met te veel drank op achter het stuur was betrapt. Na een tijd in de wereld van de aanbestedingen te hebben doorgebracht, wordt hij nu wethouder in Oegstgeest.

Zo blijkt de collegevorming eens te meer een geschikt rentreemoment voor politici die hun hoofd hebben gestoten in Den Haag. Eerder wezen we hier ook al op oud-VVD-minister Ard van der Steur die zich als formateur van Almere weer voorzichtig in de kijker speelde.

Met voorkeurstemmen in de kamer gekozen in 2017

1 Isabelle Diks (GroenLinks)
2 Liliane Ploumen (PvdA)
3 Lisa Westerveld (GroenLinks)

In Plein 2 worden de belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag beschreven door de parlementaire redactie van Trouw. Lees hier meer afleveringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden