Een Tweede Kamer met een ongekend machtige oppositie

Ze leverden nog net geen ministers, maar de invloed van de oppositie op het kabinetsbeleid was de afgelopen jaren ongekend groot. VVD en PvdA moesten, na in 2012 vol gas te zijn begonnen aan hun kabinet, al snel concluderen dat ze zonder hulp van de oppositie de eindstreep niet zouden halen.


Om ook in de Eerste Kamer op een meerderheid te kunnen steunen, ontstond een bijzondere politieke vriendschap met D66, ChristenUnie en SGP, de zogeheten Constructieve Drie. Deze C3 sloten akkoord na akkoord met het kabinet en konden zo hun stempel drukken op het regeringsbeleid.


Het kwam de drie partijen op verwijten te staan (PVV-leider Geert Wilders repte van een 'nep-oppositie'), maar ChristenUnie-voorman Arie Slob verweet de 'hangmatoppositie' op zijn beurt achterover te leunen in economisch zware tijden.


Hoezeer het kabinet bouwde op de oppositie, bleek eind vorig jaar toen premier Mark Rutte steun zocht voor zijn oplossing voor het Oekraïne-referendum. "Ik doe in het landsbelang een beroep op de redelijke krachten in dit land", zei hij in de richting van de oppositiepartijen.


De akkoorden hebben tot een 'krachtiger Kamer' geleid, concludeert SGP-voorman Kees van der Staaij. "De Kamer had nu meer in te brengen dan wanneer twee sterke regeringspartijen in beide Kamers een meerderheid hadden gehad."


CDA-Kamerlid Michel Rog beaamt dat. "De voorliefde van Rutte voor feitelijke minderheidskabinetten maakte het parlementaire werk razend interessant."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden