Een tweede huis voor een prikkie
Nu de grijze winterse luchten weer de Nederlandse horizon bepalen, smachten steeds meer zonliefhebbers naar een tweede woning over de landsgrenzen. Met de invoering van de euro en de waarschijnlijke komst van een aantal Oost-Europese landen bij de Europese Unie, zijn de mogelijkheden om een leuke recreatiewoning aan te schaffen voor niet al te veel geld enorm toegenomen.
Het is er in de Europese Unie niet alleen eenvoudiger op geworden, de tweede-woningkoper zal ook merken dat er elders in Europa vrijwel geen restricties zijn rond al dan niet permanente bewoning . Dat is in Nederland wel anders. Hier is de situatie volstrekt onduidelijk . De ene gemeente 'gedoogt' wel dat het tweede huis permanent bewoond wordt, de ander niet. De Vereniging Vrij Wonen (www.verenigingvrijwonen.nl) verzet zich tegen de wanorde op dit terrein.
Een tweede huis kopen in het buitenland, hoe pak je dat aan?
Het eerste advies luidt: ga in zee met een betrouwbare adviseur. Bij voorkeur iemand die is aangesloten bij een vakorganisatie*. Want zeker in landen als Tsjechië of Hongarije kom je als koper in een ware cowboymarkt en een schier oneindige bureaucratie terecht. Zo'n adviseur kan u wegwijs maken op een onbekende markt: de aantrekkelijke gebieden laten zien en uitleggen hoe de zaken ter plaatse financieel en juridisch geregeld zijn.
Voor degenen die het huis als een investering zien, en wellicht gebruik willen maken van de (in Nederland) onbelaste huuropbrengsten, geldt dat in de Oost-Europese landen geen korte-termijnwinst te behalen valt en dat de huuropbrengsten lager zullen zijn dan in de traditionele vakantielanden.
Wie de voorkeur geeft aan een traditioneel vakantieland moet eens zoeken in de gebieden in de achterlanden van de gevestigde oorden als de Algarve, de Côte d'Azur of de Spaanse costa's. Een paar kilometer uit de kust vandaan is de prijs/kwaliteitverhouding aanzienlijk beter. Overigens is de laatste tijd ook Duitsland in opkomst als vakantieland met een goede prijs/kwaliteitverhouding.
Er bestaat inmiddels een ruim aanbod aan tijdschriften met onroerend-goedadvertenties. Zo brengt Huis & Aanbod op krantformaat en in ruim 120 pagina's elf keer per jaar het aanbod aan recreatiewoningen, grond en woonboten in binnen- en buitenland. Het blad is te koop via de boekhandel (euro2,95), maar ook gedeeltelijk ter inzage via www.huisenaanbod.nl.
Maison en France (www.maisonenfrance.com) is een fraai geïllustreerd tijdschrift (abo. euro55, losse nummers euro4,75) met een groot huizenaanbod en ervaringsverhalen van de Franse correspondenten.
Viva España (www.viva-espana.nl) is een Spaans/Nederlandstalig kwartaalblad (abo. euro16, losse nummers euro4,55) voor liefhebbers van het Spaanse leven. Met een gering huizenaanbod.
Wie een beperkt budget heeft, zal smullen van het aanbod in Most Magyarul!, het tweetalige Hongarije Magazine (023-5391867). Waar vind je nog een woning met vierduizend m2 eigen grond voor 14.000 euro? Juist, in dit Oost-Europese land. Op de website www.magyar-og.nl meer van dit moois.
Andere 'oriëntatie'-tijdschriften zijn Second Home News (071-5618689), dat alleen verkrijgbaar is op de beurs Second Home (eerstvolgende 21 tot 23 maart 2003 in de Utrechtse Jaarbeurs), en Het Tweede huis (0172-537485). De duurdere woningen zijn te vinden in Vivenda Magazine en Residence Magazine.
Alleen over Italië: Italië Magazine (020-6757121) en Ciao Italia (0900-2021000); alleen over Frankrijk: En France (020-3551010) en Leven in Frankrijk (020-5302570). En de Telegraaf Woonkrant (op woensdag) heeft ook een uitgebreid aanbod.
Voor meer informatie over het kopen van een tweede woning in het buitenland: neem contact op met Uitgeverij Guidelines (www.guidelines.nl of 045-5754218). Zij hebben een groot aanbod aan naslagwerken over kopen en wonen in het buitenland.