Een tv-loze dag geeft denkruimte

Mark en Esther Spiering uit Vleuten
Esther: "Zondag staat bij ons in het teken van de kerk. Al is het maar omdat we er niet één maar twee keer naartoe gaan. Het laatste is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Wij kiezen er bewust voor om de zondag te vieren en twee keer te gaan. Zonder dat het moet of zo."

Mark: "Wij weten eigenlijk niet anders. De zondag is ons gegeven als een dag van rust. Een dag waarop veel ruimte is om God te ontmoeten, en God ontmoet je in de kerk. Daar gaat de Bijbel open en wordt over Hem gesproken."

Esther: "Zondag is de dag voor God, gezin en gemeente. Zo beleven we dat."

Mark: "We gaan er rond acht uur uit. Noortje is vaak al eerder wakker. Er mag altijd een van ons blijven liggen, de ander gaat met Noortje naar beneden. Het ontbijt is wat uitgebreider dan doordeweeks. Met een gekookt eitje erbij."

Esther: "Dat is nog uit jouw jeugd. Wij deden dat ook thuis , zo'n eitje."

Mark: "De dienst begint om 10 uur. Omdat ik lid ben van de kerkenraad, draag ik een zwart pak."

Esther: "Ik draag geen hoed, wel een rok. Dat is, zou je kunnen zeggen, de huisstijl van onze gemeente. Daar houd ik me aan, maar met innerlijke overtuiging heeft het niet echt iets te maken."

Mark: "Ons dochtertje gaat naar de crèche en onze jongens maken de dienst mee. Ik zing graag de psalmen mee. De preek kan drie kwartier duren. We drinken meestal koffie thuis, met iets erbij."

Esther: "Zondag is bij ons een tv-loze dag. Ook dat is een bewuste keuze. We willen er een dag van maken die afwijkt van de andere dagen.

Mark: "Een tv maakt geluid en leidt af. Het vult je geest met dingen die je ziet. Als je geen tv kijkt, blijft er ruimte in je hoofd over."

Esther: "De kinderen gaan andere dingen doen. Onze middelste houdt erg van Lego. En ze spelen ook veel buiten."

Mark: "Winkelen doen we ook niet op zondag. Dat beperkt zich alleen tot een noodgeval."

Esther: "Een pak luiers of zo, hoewel ik voor een luier eerst bij de buren zou aankloppen."

Mark: "Ook in een dierentuin of pretpark zul je ons zondag niet zien. Dat heeft ook een praktische reden. Doordat je twee keer naar de kerk gaat, blijft er niet veel tijd over. Zeker als er ook nog vrienden of familie langskomen."

Esther: "Toch voelt het niet als een dag vol regels. Het maakt juist ruimte voor andere dingen."

Mark: "Ik geloof dat God het zo heeft bedacht en dat het dus heilzaam is voor de mensen. Die rustdag is er niet voor niets. Even gas terug nemen en reflecteren op de dingen. God heeft er goed over nagedacht."

Esther: "Zondag is voor ons ook de dag om bij te praten. Dat lukt door de week niet altijd."

Mark: "Bij ons is er wel wat meer mogelijk dan vroeger bij ons thuis. Maar wat precies..."

Esther: "Mark weet niet meer zo veel van vroeger."

Mark: "Wij mochten wel buiten spelen en hadden onze zondagse kleren aan. Als die vies werden, had je een probleem."

Esther: "Ik ben opgegroeid met op zondag niet fietsen en zo. We mochten niet op straat spelen en moesten in de tuin spelen. Het klinkt zo 'moeterig', maar ik ben ervan overtuigd dat mijn ouders dat met de beste bedoelingen deden. Net als wij bepaalde keuzes voor onze kinderen maken. Het was altijd erg gezellig bij ons thuis. We praatten veel met elkaar, lazen en mijn moeder kookte een heerlijke maaltijd."

Mark: "Het is niet zo dat wij denken dat de dingen die wij bewust niet doen, God die ook niet goedvindt. Er zijn christenen die op zondag hele andere dingen doen dan wij. Daar zullen wij niet van zeggen dat het geen goede christenen zijn."

Esther: "Onze zondag is niet normatief."

Mark: "De avonddienst begint om vijf uur en die duurt ook weer vijf kwartier. Dan wordt er vaak gepreekt vanuit de Heidelbergse catechismus. Zo'n preek kan je bemoedigen en inspireren."

Esther: "Dat heb ik ook, hoewel niet altijd. Er zit wel een druk soort ritme in de dag. Met je kinderen in de auto naar de kerk. Daar ontmoet je weer mensen, dat vind ik leuk. Dan weer terug naar huis en 's middags weer die auto in. Weer naar de kerk. Die rust waar we het eerder over hadden, vind je niet altijd. Soms kun je een zondag hebben - zeker als je ook nog visite hebt gehad - dat je je 's avonds afvraagt : hebben we deze zondag wel goed aangepakt?"

Wie zijn Mark en Esther?
Mark Spiering (36) is vastgoedmanager. Esther Spiering - de Hek (39) is tekstschrijver. Ze trouwden in 1998 en hebben drie kinderen: Friso (10), Boudewijn (8) en Noortje (2). De familie Spiering woont in Vleuten en gaat naar de Christelijke Gereformeerde Kerk van Utrecht-West.

De zondag bepaalde het ritme van de week, de kerk het ritme van de zondag. Nu kerkbezoek niet meer zo vanzelfsprekend is, vullen we de zondag met onze eigen rituelen. Deze week de zondag van:

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden