Een Turks Panamakanaal

Nieuwe vaarweg ten westen van de Bosporus maakt van Istanbul een eiland

Turkije krijgt zijn eigen 'Panama-kanaal'. Het kanaal ten westen van de Bosporus in Istanbul gaat de Zwarte Zee met de Zee van Marmara verbinden en wordt ongeveer 45 kilometer lang. Per jaar moeten er meer dan vijftigduizend schepen door het kanaal. Dat zal de Turkse economie naar verwachting ruim twee miljard euro dollar opleveren.

De Turkse premier Tayyip Erdogan had acht maanden geleden al gezegd dat zijn regering van plan was om een 'krankzinnig' project uit te voeren. Nu de algemene verkiezingen van juni naderbij gekomen zijn, maakte Erdogan bekend wat dat project is.

'Kanalistanbul', door de Turken ook de 'tweede Bosporus' genoemd, maakt van het grootste deel van Istanbul een eiland. Langs het nieuwe kanaal worden nieuwe wooncomplexen neergezet en er is een nieuw, derde vliegveld voor Istanbul gepland.

Erdogan onderstreepte het gevaar voor de stad van de duizenden olietankers die nu de Bosporus oversteken. Met het kanaal wordt de stad beschermd tegen een eventuele ramp, zegt hij. De Turkse pers neemt echter aan dat Turkije aan dit dure project begint om op de lange termijn veel geld te verdienen. Doordat de Bosporus een natuurlijke zee is kan Turkije volgens het internationale recht geen geld vragen voor het verkeer aldaar. De schepen die straks het kanaal willen nemen om niet dagenlang bij de Bosporus te hoeven wachten, zullen moeten betalen om de oversteek te maken.

Hoewel de aanhang van Erdogan het 'krankzinnige' project bejubelt en het als een plan beschouwt waarmee Turkije zijn economische kracht kan laten zien, is er vanuit de oppositie en milieu-organisaties kritiek. De laatsten vrezen voor een aanslag op de bossen en de meren die ten westen van de stad liggen.

De oppositie veronderstelt dat Erdogan zijn medestanders gaat verrijken met dit project. Alleen hij en zijn getrouwen weten wat de precieze route van het kanaal gaat worden en welke grond straks aan de tweede Bosporus ligt.

Erdogan wilde op de persconferentie niet loslaten hoeveel de aanleg van Kanalistanbul gaat kosten. Kadir Topbas, burgemeester van Istanbul, noemde wel een bedrag: zeven miljard euro. Deskundigen beweren dat Turkije rekening moet houden met het dubbele van dat bedrag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden