Een tsunami in de Noordzee, zou dat eigenlijk kunnen?

Gewone Nederlanders stellen de wetenschap vragen in De Bilt

THIJS BENTVELZEN

Kunnen we de aardbevingen in Groningen tegengaan door een gas of vloeistof in de grond te spuiten? Met die vraag loopt bioloog Bart Vreeken al jaren rond. Het zou een mooie oplossing zijn voor een groot probleem, maar hij weet niet of die uitvoerbaar is. Gisteren kon hij antwoord krijgen, in een grote tent die was opgesteld vóór het hoofdkantoor van het KNMI.

De weerexperts in De Bilt waren gastheer van de publieksbijeenkomst van de Nationale Wetenschapsagenda. Ruim tweehonderd wetenschappers, weerfanaten en andere geïnteresseerden bezochten de tent om vijfhonderd vragen over weer, klimaat en seismologie te beantwoorden. Zo'n 11.700 vragen kwamen de afgelopen maanden binnen op de site van de Nationale Wetenschapsagenda; een project van de overheid en bedoeld om de wetenschap en de 'gewone Nederlander' nader tot elkaar te brengen. Om de chaos voor te blijven, waren de vragen gisteren in overkoepelende thema's verwerkt.

Bart Vreeken heeft zich met twintig anderen verzameld rondom de wetenschappers Peter Fokker (geomechanica) en Läslo Evers. Een half uur lang mag de groep alles vragen over de specialisatie van Evers, de seismologie. Vreeken aarzelt geen moment en komt als eerste met zijn vraag over de oplossing voor de Groningse bevingen. Peter Fokker antwoordt doordacht en voorzichtig, in de trant van 'we zijn het aan het onderzoeken, we weten het nog niet zeker, maar het zou inderdaad kunnen'.

Die inbreng van burgers is hard nodig, volgens minister Bussemaker. Want, zoals KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven al had gezegd aan het begin van de bijeenkomst: "Het is tijd dat de burger weer in gesprek raakt met de wetenschap".

Steken de wetenschappers dan iets op van de gestelde vragen? "Meestal zijn het vragen die wij onszelf al eerder hebben gesteld", vertelt Evers als de sessie is afgelopen. "Maar af en toe word je toch verrast. Zo vroeg iemand of er een tsunami in de Noordzee kan ontstaan. Dat is vrij makkelijk te beantwoorden - dat kan niet - maar ik had er nog nooit eerder over nagedacht."

Niet alleen de burger, maar ook de wetenschappelijke wereld zelf heeft zich gretig op de wetenschapsagenda geworpen. Veel wetenschappers hebben een vraag binnen hun eigen vakgebied onder de aandacht proberen te brengen en ook vandaag waren ze ruim aanwezig. "Ik denk dat bijna de helft vandaag wetenschapper was", stelt klimaatonderzoeker Bart van der Hurk.

Is de burger wel in staat om de juiste onderwerpen op de wetenschapsagenda te krijgen? Sommige wetenschappers willen liever hun autonomie behouden. "Maar de wetenschapsagenda is juist in het leven geroepen om deze afstand te verkleinen", stelt onderzoeker en organisator van de publieksdag Peter Siegmund. "Misschien worden niet de vragen gesteld die wij onszelf zouden stellen, maar als de maatschappij er behoefte aan heeft, dan is het een relevante vraag."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden