Een tropenrooster die de paarden fit moet houden

Met een ventilator worden de paarden in het stallencomplex gekoeld. Rechts Demantur, de tienjarige ruin van Sanne Voets. Beeld Koen Verheijden
Met een ventilator worden de paarden in het stallencomplex gekoeld. Rechts Demantur, de tienjarige ruin van Sanne Voets.Beeld Koen Verheijden

Alle ramen staan open, de ventilatoren maken overuren en ook een vernevelingsinstallatie zorgt voor verkoeling. Het welzijn van de dieren staat voorop in Ermelo.

In een van de stallencomplexen op het terrein van de hippische sportbond in Ermelo vallen twee dingen onmiddellijk op: dat alle ramen openstaan en dat er aan de boxen van de paarden allemaal ventilatoren hangen. Ook aan de box van Demantur, de tienjarige ruin van parasporter Sanne Voets, is er een bevestigd. Nodig voor extra verkoeling in de hitte van de afgelopen dagen tijdens de NK dressuur.

Voets (31) is zojuist voor de achtste keer Nederlands parakampioen geworden. Ze zegt dat ze bij een wedstrijd eigenlijk nooit gebruik maakt van een ventilator. Ze kocht er drie jaar geleden een voor een wedstrijd waarvan ze wist dat het heel warm zou worden. "Ik werd ziek en het paard had nergens last van", lacht ze. "De ventilator hoort bij de standaarduitrusting. Je neemt hem mee, maar je hebt hem bijna nooit nodig."

In Ermelo draaien de ventilatoren volop. De dressuurtitelstrijd kampte de eerste twee dagen met hoge temperaturen. Het programma van donderdag werd geschrapt, op vrijdag werd er een tropenrooster gedraaid. Er waren twee speciale stallententen neergezet met zeilen die geen licht doorlieten, in de beschutting van een open tent stond een grote ventilator en de paarden konden zich koelen onder een nevelinstallatie.

Zonder jasje

Ook aan de ruiters werd gedacht. Ze mochten rijden in zomertenue, wat inhoudt: zonder jasje. Maar de meesten hielden hun jasje aan, zegt Lone Vonk van het facilitair bedrijf V2 Facility. Eén keer eerder had ze te maken gehad met extreme temperaturen, bij een eventingwedstrijd in 2012. "We hebben toen de cross ingekort en gezorgd voor veel ijs bij de finish. De paarden kwamen met de oortjes naar voren de finish over. De ruiters hadden het moeilijker."

Het is zaak om het paard goed te monitoren, zegt Voets, de regerend Nederlands, Europees, wereld- en olympisch kampioen. Wat is zijn temperatuur voor en na het werk, kan hij zijn warmte kwijt en hoeveel drinkt hij. "Zodra je merkt dat er iets afwijkt van zijn normale waarden gaat de stekker eruit", zegt Voets. "Wij zijn allemaal topsporters, maar er is voor ons één ding belangrijker dan winnen, en dat is het welzijn van het dier."

Aangepast rooster

Voets vertelt dat ook de aanloop naar een evenement, zoals de NK dressuur, belangrijk is. Als je weet dat het warm wordt, moet je het lichaam van het paard daar op voorbereiden. Goed management, noemt ze dat. In haar stal in Berghem ('Bij Oss') is de afgelopen dagen een aangepast rooster gedraaid: trainen om vijf uur in de ochtend om te zorgen dat het paard fysiek goed in conditie is en dat hij snel herstelt. "Dat herstel is waar het om draait."

Na de kampioenskür wordt Dematur verzorgd door Bryher Horgan, de 31-jarige groome van Voets. Ze koelt de bruine ruin af met een waterslang en sponst hem af. "We hebben eigenlijk niet veel aan hem gemerkt", zegt ze. De ervaring in Rio de Janeiro, waar Voets onder extreme omstandigheden op Demantur olympisch kampioen werd, heeft geholpen. "Je moet altijd een plan hebben", zegt Horgan. "Hoe kunnen we het paard het beste koelen?"

Horgan erkent het belang van een goede voorbereiding, zoals ook Voets al aanstipte. De ventilator in de stal aan, alle ramen open, zorgen dat hij voldoende drinkt en dat hij de juiste hoeveelheden mineralen en vitaminen binnenkrijgt. En goed letten op de symptomen van oververhitting: een snellere ademhaling, meer zweten en een lomere houding.

Op vrijdag, de dag dat de temperatuur in Ermelo steeg tot 36,5 graden in de schaduw, liet Demantur zich afkoelen voor de overuren draaiende ventilator in de tent en de door een tractor voortgedreven vernevelingsinstallatie. Want hij weet volgens Horgan wel wat lekker is. "In de stal slaapt hij het liefst op het warmst van de dag. Of met zijn kont of zijn gezicht naar de ventilator. Dan wappert zijn haar zo mooi. Dat vindt hij heerlijk."

Gal voor negende keer kampioen

De hele week zei Edward Gal dat het van hem wel een keer mocht gaan regenen. De dressuurruiter uit Oosterbeek kreeg zijn zin, maar de regen kwam op een ongelegen moment. Pal voor zijn kür van zaterdag in de Grand Prix, het eerste deel van de NK dressuur, gingen de sluizen open. Het weerhield hem er niet van om met Glock's Zonic een foutloze proef te rijden. "In zo'n bui had ik nog nooit met Zonik gereden", zei Gal na de kür die werd beloond met een percentage van 79.435. Gal legde er de basis mee voor zijn negende Nederlandse titel. Gisteren won hij ook de kür op muziek: 83.425 %. In het eindklassement bleef hij Hans-Peter Minderhoud (Glock's Dream Boy) en Adelinde Cornelissen (Aqiedo) voor. Gal, Minderhoud, Madeleine Witte-Vrees (Cennin) en Ammelie Scholtens (Apache) nemen in september deel aan de Wereldruiterspelen in Tryon.

Lees ook:

Waarom de steeplechase van alle atletieknummers misschien wel de aardigste geschiedenis heeft

De steeplechase heeft van alle atletieknummers misschien wel de aardigste geschiedenis. Volgens een vaak geciteerd verhaal ontstond deze hordenloop in 1850 in het Engelse Oxford, toen een groep welgestelde mannen bijeenkwam om een weddenschap over een paardenrace te beslechten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden