Een troonopvolger baren onder ministerieel toezicht

De Britten zijn vol van het nieuws dat William en Kate een kind verwachten. De nog altijd regerende overgrootmoeder van de baby kwam destijds ter wereld zonder dat veel mensen rekening hielden met een toekomst van haar op de troon.

'We wilden altijd al een kind om ons geluk compleet te maken", schreef de Britse prins Albert, de hertog van York, na de geboorte van zijn oudste dochter Elizabeth op 21 april 1926 aan zijn moeder. Hij wist: koningshuizen houden van jongetjes. Dus volgde een welhaast verontschuldigend aftasten: "Ik hoop zeer dat jij en papa net zo verheugd als wij zijn om een kleindochter te hebben. Of hadden jullie liever een kleinzoon gehad?"

Alberts echtgenote Elizabeth (wij kennen haar als de 'queen mum') had een zware bevalling. Het werd uiteindelijk een keizersnee. Die vond plaats in het huis van haar ouders. Alberts ouders hadden het jonge paar White Lodge, een residentie aan de rand van Londen, aangeboden. Voor dat onderkomen hadden ze vriendelijk bedankt. Het huis was statig, maar voldeed nauwelijks aan de moderne normen. De mogelijkheden tot verwarmen waren beperkt, aan het elektrisch licht en de bedrading mankeerde veel en er was slechts één badkamer, ook nog eens zo'n honderd jaar oud.

De kleine Elizabeth Maria Alexandra zag het levenslicht om tien over half drie 's nachts. Pas om tien uur 's ochtend legden de dokters een verklaring af. Het woord 'keizersnede' meden ze zorgvuldig.

Toch beviel de hertogin van York niet in volledige privacy. Naast de kamer waar ze een kind ter wereld probeerde te brengen, wachtte Sir William Joyson-Hicks, de minister van binnenlandse zaken. Dit hofgebruik had een lange geschiedenis. Mogelijk moest de aanwezigheid van een kabinetslid garanderen dat het hier werkelijk ging om een koninklijke nakomeling. Zijn aanwezigheid paste ook in een milieu waar zelfs het meest private plaatsvond in bijzijn of met hulp van functionarissen. Het Britse hof had ooit zelfs een 'Groom of the Stool' met als belangrijkste taak het afvegen van de vorstelijke bips.

De kleine Elizabeth was niet het eerste kleinkind van de koning. Alberts jongere zus Mary had in de voorgaande jaren al twee zonen gekregen. Toch leek de geboorte van het prinsesje meer enthousiasme los te maken bij het volk. Misschien hunkerden de mensen naar wat afleiding. De binnenlandse situatie in Groot-Brittannië was gespannen. Begin mei legde een algemene staking tien dagen grote delen van het openbaar vervoer en de zware industrie tien dagen plat.

Aan het einde van die maand werd Elizabeth gedoopt in de kapel van Buckingham Palace. Ze droeg een doopjurk van kant en zijde, ooit gemaakt voor de oudste dochter van koning Victoria. De jonge Elizabeth huilde continu. Haar verzorgster probeerde de baby vergeefs stil te krijgen met dillewater, een oude remedie tegen krampjes.

Net als het toekomstige kind van William en Kate was de dopeling bij haar geboorte de derde in lijn voor de Britse troon. Alleen hielden bij haar maar weinig mensen rekening met een toekomst als vorstin. Het kind van William en Kate zal de oudste zoon of dochter zijn van de oudste zoon van de oudste zoon van de regerend monarch. Elizabeth was de oudste dochter van de tweede zoon van de koning.

George V was zestig jaar oud en moest normaal gesproken nog even mee kunnen. De kroonprins Edward had nog geen vrouw, maar was 31, gezond en niet onknap. Vrouw en kinderen zouden nog wel komen.

George stierf echter in 1936. Edward verkoos binnen een jaar de liefde van een gescheiden vrouw boven de troon. Albert ging regeren als George VI. Bij zijn publieke optredens werd de stotteraar enigszins geholpen door de in de film 'The King's Speech' uitvoerig belichte spraaklessen waarmee hij vlak voor de geboorte van zijn oudste dochter was begonnen. De tienjarige Elizabeth was plots kroonprinses van een ongekend groot rijk in een onrustige wereld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden