Opinie

Een troebel bouillon van zoute liefdestranen

‘Het Misverstandt’ van het RO Theater speelt t/m 4/1 in Rotterdam. Daarna t/m 8/3 tournee in het land. Info: www.rotheater.nl

Uit een kleine caravan komt een voluptueus circusechtpaar tevoorschijn. Hun magere zoon kruipt uit een piepklein tentje op het dak van de caravan. Gedrieën doen ze een onhandige poging om in een gammele touwladder te klimmen. De vrouw moet ook nog een blinddoek om en roept dramatisch: „Dóe maar met mij wat je moet doen!”

The Flying Devils – acteurs Jack Wouterse, Annet Malherbe en René van ’t Hof – in de familievoorstelling ’Het Misverstandt’ van het RO Theater, lijken aan het eind van hun Latijn. Net als hun collega, buikspreker Herman, met zijn pop Hanky Panky, die last heeft van zijn buik en steeds moet overgeven. In een decor vol nostalgische glitter en glamour, met een vrolijk vijfkoppig orkest, zijn de personages eenzaam op zoek naar liefde. Met als schrijnend hoogtepunt de tragikomische scènes tussen de drie Flying Devils, die elkaar als stiefgezin het leven zuur maken.

Zoon Helmut zoekt in de hemel zijn echte moeder, maar zijn gammele vliegtoestellen komen niet van de grond. Hoog in het heelal kijkt God op hem neer, omringd door de vernuftige theatertechniek waarmee het RO Theater de zon, de maan en de aarde tot leven roept.

Wie denkt dat na de pauze de ontknoping volgt van dit drama, komt van een koude kermis thuis. Schrijver Peer Wittenbols en regisseur John Buijsman zetten het publiek ongegeneerd op het verkeerde been. Het tweede deel lijkt een heel ander toneelstuk, alsof er twee tekstboekjes doormidden zijn geknipt en de verkeerde helften aan elkaar zijn geplakt. God weet niet hoe hij de wanorde op aarde moet oplossen en het regent dan ook klachten aan zijn adres. „Waartoe zijn wij op aarde?”, vragen de stervelingen. „Omdat het op Mars slecht toeven is”, antwoordt hij. Ter ontspanning eet hij een bordje soep in een slapstickrestaurant vol musicerende koks. René van ’t Hof en Annet Malherbe zijn daar als dronken obers op hun best, vooral als ze verstrikt raken tussen de klapdeuren naar de keuken. Na een dik half uur vol verwarring over de vraag wat de soep van de dag is – „de soep van de dag is niet die van gister, die van gister die is op, maar de dagsoep die is-er” – weet niemand meer waar het in deze revue om draait. De buikspreker is dood, de circusartiesten en hun caravan zien we niet meer terug en God zit met de handen in het haar boven zijn bord zonder soep. Toch is er een happy end, want de zingende koks Gottfried en Verona zijn verliefd en maken bouillon van hun zoute liefdestranen. Het is erg geestig, maar wie de verhaallijn probeert te ontwarren raakt hopeloos verstrikt in ’Het Misverstandt’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden