Een topzomer voor vlinders, maar dat wil nog niet zeggen dat het goed gaat

null Beeld Trouw: BR
Beeld Trouw: BR

Voor vlinders is dit een topzomer. Na het uitgesproken slechte vlinderjaar 2012 was de tuinvlindertelling van begin augustus al een groot succes. En ook op de 400 vaste routes waar vrijwilligers elk jaar tellen, zagen ze deze zomer gemiddeld 40 procent meer vlinders dan vorig jaar.

Je zou bijna denken dat het weer goed gaat met de vlinders in Nederland. Maar dat is een voorbarige conclusie, weet Kars Veling van de Vlinderstichting. Dit is inderdaad een geweldige vlinderzomer, maar als je de gegevens van het Landelijk Meetnet Vlinders erbij haalt, zie je dat er in het midden van de jaren negentig even goede of zelfs nog betere zomers waren.

"Ook laten deze meetgegevens zien dat de vlinderstand vanaf 1990 langzaam maar gestaag achteruitgaat," zegt Veling. "Dat komt doordat het leefgebied voor vlinders de afgelopen decennia kleiner is geworden. En slechter: bloemen verdwijnen uit landbouwgebied en ook de bermen worden groener en minder bloemrijk." Dat laatste ligt vooral aan het beheer, denkt Veling. "De bermen worden gemaaid, maar het maaisel wordt vanwege de kosten niet langer afgevoerd. Het blijft liggen en bemest de grond, waardoor de soortenrijkdom afneemt.

Dat er ondanks minder en slechter leefgebied deze zomer zoveel vlinders vliegen, ligt volgens Veling louter aan de gunstige weersomstandigheden. "We hebben een laat, koel en vochtig voorjaar gehad. Daardoor groeiden de planten langzaam en was er steeds voedsel in overvloed voor rupsen. Daarna kwam de zon, die zorgde voor optimale vliegomstandigheden." Ook 2014 zou best eens een goed vlinderjaar kunnen worden, voorspelt Veling voorzichtig. "In 2003 vlogen er heel veel vlinders, maar daarna werd het droog en heet en verdroogden de rupsen. Daardoor was 2004 een slecht vlinderjaar. Nu is het ook heel warm geweest, maar niet extreem droog. Dat kan gunstig uitpakken voor de rupsen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden