Een tompouce voor wel twintig personen

Ingrediënten
Voor de reuzentompoucetaart van 40x30 cm: 2 pakjes roomboterbladerdeeg uit de diepvries (900 g); 2 liter melk; 400 g suiker; 1 vanillestokje; 180 g custardpoeder; 8 eidooiers; snuf zout; 100 g abrikozenjam; 400 g fondant (kant-en-klaar te koop); desgewenst: slagroom

Een reuzentompoucetaart, was ooit de hartewens van een kleine jarige in de familie. Brosse lagen gebak met daartussen lekker mollige, gele room met echte vanille voor wel twintig personen.

Bedek twee bakplaten met bakpapier en kwast deze in met een klein beetje water. Leg de ontdooide plakjes roomboterbladerdeeg naast elkaar, zodat ze elkaar ongeveer een halve centimeter overlappen.

Plak de randjes van het bladerdeeg met een beetje water op elkaar en ga er even met de deegroller over, zodat die plakrandjes wat dunner worden. Prik de plakken deeg overal in met een vork zodat het deeg tijdens het bakken geen grote blazen gaat vertonen. Laat het deeg een uurtje rusten op een koele plek.

Verhit de oven tot 200 ºC. Schuif de bakplaten in de oven en temper de temperatuur onmiddellijk tot 180 ºC. Verlaag de temperatuur na twintig minuten tot 150 ºC en laat het bladerdeeg dan nog tien minuten bakken. Laat de deegplakken afkoelen.

Voor de gele room volgen we het recept uit het boek van banketbakker Cees Holtkamp. Doe 1,8 liter van de melk met de helft van de suiker in een pan met dikke bodem. Splijt het vanillestokje, schraap het merg in de melk en doe ook het stokje in de melk. Breng dit alles aan de kook. Roer de rest van de melk en van de suiker, het custardpoeder, de eidooiers en het zout tot een glad papje.

Vis het vanillestokje uit de pan wanneer de melk kookt. Roer wat hete melk door het koude melkmengsel en giet dit papje in de hete melk. Laat de gele room op laag vuur twee minuten zachtjes doorkoken, terwijl u voortdurend roert. Bedek het oppervlak van de gele room met plasticfolie, zodat zich geen vel vormt. Laat de gele room afkoelen.

Bedek de ene plak bladerdeeg met de gele room. Leg de andere plak bladerdeeg erop. Verdun de abrikozenjam met een klein beetje heet water en kwast het bladerdeeg in met de jam. Bedek de jam met de fondant. Versier de taart desgewenst met slagroom.

Na het bewonderen van de taart volgt het aansnijden (dat tot groot plezier van de jarige voor onervaren tompoucesnijders meestal een grote kliederboel wordt).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden