’Een tikje Times Square, maar op z’n Leeuwardens’

amsterdam - – Het Oudejaarsfeest dat normaliter bij de Rotterdamse Erasmusbrug wordt gehouden, gaat dit jaar om veiligheidsredenen niet door. Het grote vuurwerk op dezelfde locatie wel. Feestjes zijn er in de Havenstad in overvloed. Alleen op de website djguide.nl, met een uitgebreide agenda van de dansfeesten in Nederland, staan er al vijfentwintig aangekondigd. Wie in Rotterdam op 1 januari tot acht uur ’s morgens door wil, kan terecht op technofeest Awakenings.

Ook andere steden pakken flink uit. Volgens djguide.nl staan in Groningen vijftien, in Den Haag twaalf en in Amsterdam vijftig grotere en kleinere feesten op stapel. Met als Amsterdams hoogtepunt het Staatsloterij Oud en Nieuwfeest. ’s Lands ’grootste twaalf-uur-moment’ vindt, ondanks protesten van buurtbewoners, plaats op het Museumplein. De gemeente verwacht veertigduizend bezoekers. Ook op Dazzleville, een evenement op de NDSM-werf met kunstenaars, bands en performers en bij de traditionele kerstboomverbranding in Floradorp verwacht Amsterdam een flinke opkomst.

In Leeuwarden wordt voor het derde achtereenvolgende jaar het ’Aftelfeest’ georganiseerd, rondom de Oldehove, de scheve toren in het centrum van de stad. De aftelfeesten verliepen de afgelopen twee keer zonder noemenswaardige problemen. Een gemeentewoordvoerder weet waarmee het feest te vergelijken is: „Het is een beetje Times Square, maar dan op z’n Leeuwardens.”

In Haarlem moest vorig jaar de Mobiele Eenheid ingrijpen. Daarop is de gemeente dit jaar ’goed voorbereid’, zegt een woordvoerder. Naast de traditionele feesten in de stad, heeft de gemeente het initiatief voor lokale feesten bij jongerencentra neergelegd, maar die hebben de handschoen niet opgepakt.

De kleinere gemeente Woudenberg, net onder Amersfoort, heeft zijn les geleerd. Nadat het daar drie jaar geleden tijdens de jaarwisseling uit de hand liep, organiseert de gemeente jaarlijks een groot dorpsfeest voor haar inwoners. Het feest heeft plaats op de parkeerplaats naast het gemeentehuis en volgens een woordvoerder grijpt het grootste deel van de twaalfduizend inwoners de gelegenheid aan om elkaar geluk te wensen voor het nieuwe jaar.

Ook Veen, op de grens van Noord-Brabant en Gelderland, kent sinds drie jaar een groot dorpsfeest. Veen heeft jaren te kampen gehad met nieuwjaarsrellen en op het kruispunt in het dorp, op dezelfde plek als waar het in het verleden misging, verliep het feest vorig jaar voorspoedig, zegt een woordvoerder. Maar of het alleen het feest is dat de relschoppers in het gareel houdt, weet hij niet zeker. Het kan ook de inzet zijn van het onbemande spionagevliegtuigje dat vorig jaar, en nu opnieuw, wordt ingezet in de driehoek van Zaltbommel, Nijmegen en Oss.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden