Een tik, een duw en het is klaar met de vriendschap

Bij de McDrive kwam er een einde aan de vriendschap. De twee mannen waren achter elkaar aangereden. Nog even een frietje en een hamburger. Het was een lange, mooie dag geweest: een derde vriend was getrouwd. Een mooi feest, veel mensen, dansen, muziek.

Maar bij de McDrive ging het mis. Ineens.

Ze hadden net vlak na elkaar hun bestelling geplaatst. 'Rijdt u maar door naar het tweede loket', had de stem uit de praatpaal bevolen. 'Daar kunt u afrekenen.'

Omdat de auto voor hem in de rij ineens stilstond, moest de voorste vriend vol op de rem. De achterste vriend wist net op tijd te stoppen. Althans, dat zégt-ie - ook vandaag, voor de rechtbank. Maar daar is niets van waar, stelde de voorste vriend. Die stapte uit, liep naar de achterkant van z'n auto, en begon te schelden en te tieren. "Je hebt me geraakt, man", riep hij woedend naar zijn vriend. "Kijk dan - ik heb schade." Hij haalde z'n telefoon tevoorschijn en begon driftig foto's van de achterbumper te maken.

De beschuldigde vriend stapte verbouwereerd uit. Hij had de auto niet geraakt - dat wist hij zeker. Hij bekeek de achterbumper en zag niets bijzonders. "Ja, een deukje dat er al veel langer zat", zegt hij tegen de rechter. "Hij probeerde gewoon die oude schade op mij te verhalen. Daar doe ik natuurlijk niet aan mee."

De vriend uit de voorste auto bleef maar schreeuwen. Het begon druk te worden in het McDrive-straatje: inmiddels waren aardig wat auto's aangeschoven in de rij. "Zullen we eerst even doorrijden, zodat die andere auto's ook gewoon langs de McDrive kunnen", stelde de beschuldigde vriend nog voor. Maar zijn kompaan - of beter: bijna ex-kompaan - wilde van niks weten. Hij bleef maar roepen en schreeuwen dat het vreselijk was wat er was gebeurd, en dat de politie erbij moest komen.

"En toen was ik het ineens zat", zegt de beschuldigde vriend tegen de rechter. Hij haalde uit en gaf zijn kompaan een duw. Die belandde pardoes in de bosjes, nog kwader dan hij al was.

Einde vriendschap.

Er volgde een aangifte. Dat is de reden dat de beschuldigde vriend (28) nu voor de rechter zit.

Sinds het voorval hebben de twee voormalig vrienden geen woord meer met elkaar gewisseld. "We komen elkaar af en toe nog wel tegen", vertelt de beschuldigde vriend. "Maar dan mijden we elkaar. Het is klaar met die vriendschap."

De rechter gelooft het verhaal van de beschuldigde man. "Dus ik kan me uw verbazing wel voorstellen: u had de auto van uw voormalige vriend niet geraakt, maar u kreeg vervolgens wel een storm van woede over u heen. Dat is natuurlijk niet prettig. Maar het staat ook vast dat u uw vriend een tik en een douw heeft verkocht. Dat is mishandeling en dat is niet goed te praten. Ik veroordeel u tot een boete van driehonderd euro."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden