Een tierende mama, maar toch een goede Citoscore

Berustend zegt de officier van justitie: "De enige noodoplossing is dat vader en dochter voorlopig geen contact hebben". Voor de rechter zit een huilende vrouw. Dat haar partner haar na dertien jaar verliet, heeft zij niet kunnen verkroppen.

"Sociaal en geografisch wonen mijn cliënte en hij dicht bij elkaar", legt haar advocaat uit. "Ze komen elkaar op straat tegen en dat geeft vervelende confrontaties."

Als het even stil is in de rechtszaal lijkt het gesnik van de vrouw alleen maar heviger. Zij wordt verdacht van bedreiging en mishandeling van haar vroegere partner. Ze zou hem hebben toegeschreeuwd dat ze voor 1500 euro een pistool had gekocht, dat ze hem hiermee zou doodschieten en dat ze daar 'vijftien jaar cel voor over had'.

Bij een latere ontmoeting, voor de deur van haar ex en zijn nieuwe vriendin, had ze hem in het bijzijn van haar dochter bij zijn shirt gepakt en geslagen.

Ook bedreigde zij de man op zijn werk. "Ik ga hem doodmaken", hoorde een getuige haar daar zeggen. De verdachte herinnert zich vrijwel niets. Stellig: "Ik had nooit de bedoeling hem dood te maken".

De rechter vindt dit antwoord onbevredigend. "Dat is wel een probleem met u", houdt zij de verdachte voor. "Als u boos bent, roept u dingen waar anderen bang van worden." De vrouw haalt haar schouders op. "Als ik boos ben, zeg ik zulke dingen."

De rechter: "Enerzijds heeft u vaker gezegd: 'Als mijn ex mij en mijn dochtertje met rust laat, laat ik hem met rust'. Anderzijds zegt u telkens dat hij ook verantwoordelijk is voor jullie dochter. Dat is behoorlijk tegenstrijdig. Verwarrend, zeker ook voor uw ex."

De vrouw antwoordt dat haar voormalige partner 'bemiddeling' wil voor de zorg voor en de omgang met de dochter. "Maar dat kan gewoon niet", voegt zij er meteen aan toe. "Mediation kan niet. Dat is veel te belastend voor mij."

Haar advocaat zegt dat zij trouw haar psycholoog bezoekt en zich daarnaast strikt houdt aan de afspraken met de reclassering.

"Met haar dochter gaat het bovendien goed. Ze had een Citoscore van 536 punten, met zes keer een tien voor rekenen. Dat moeten we zo houden."

Dat er geen bezoekregeling is voor de vader van het meisje is uitsluitend het gevolg van de gedragingen van de moeder, meent de officier.

"Helaas is het meisje meerdere malen geconfronteerd met de agressie van haar moeder jegens haar vader. Er is een kind in het spel voor wie die agressie niet goed is."

De rechter drukt verdachte op het hart dat zij haar ex echt met rust moet laten. "Bedreiging kan niet en al helemaal niet met een wapen".

Een eerdere, aan de vrouw opgelegde voorwaardelijke straf heeft niet geholpen, zegt de rechter.

Zij legt haar honderd uur werkstraf op, een jaar langer verplicht contact met de reclassering en een proeftijd van twee jaar. "Ik hoop u hier nooit meer te zien", besluit zij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden