Review

Een Texelse yurt geeft 'het weldadige comfort van de sobere eenvoud'. Kampeer eens met parket.

De avond valt snel boven Texel. De zon is nog maar net achter Den Burg verdwenen of het wordt al donker in de yurt. Elektriciteit is er niet in de ronde hut, dus moet er haast gemaakt worden met het ontsteken van de petroleumlampen. Nog gauw twee emmers water halen voor het toilet, een paar blokken hout voor het fornuis en dan is de dag al voorbij.

Je hebt best wat te doen in de yurt van Piet en Ina Laan. 'Lichaam en geest ontspannen en onthaasten zich in de warme omarming van deze Texelse steppentent', meldt hun website. Maar je kunt ook actief zijn, als je wilt. In de boomgaard aan de Hallerweg leef je nu eenmaal dichter bij de natuur -met houtkachels, olielampen, een secreet (zoals ze op Texel een wc-hokje noemen) en een buitendouche met warm water. Het is meer comfort dan in Mongolië, waar dit soort tenten al duizenden jaren door nomaden gebruikt worden, maar minder luxe dan in een bungalow van Landal.

Een yurt (spreek uit: 'joert') is achter de Oeral een verplaatsbare tent, gemaakt van een houten skelet en afgedicht met lappen van vilt. Timmervakman Piet Laan had altijd al een tipi willen maken, ,,zo'n Noord-Amerikaanse tent waarin zweethutceremonies en andere reinigingsrituelen worden gehouden''. Maar praktische bezwaren hielden hem tegen: ,,In een tipi brandt in het midden open vuur, dus moet er altijd iemand thuis zijn.''

Een yurt zou wél kunnen, bedacht de timmerman, maar dan een Texelse variant. Laan wilde 'het weldadige comfort van de sobere eenvoud', maar het moest ook weer niet te primitief worden. Dus een ruime tent, lichter en hoger dan in Azië en niet zomaar op het blote gras.

En zo bracht hij drie ramen van vinyl en een lichtkoepel van acrylaat aan, overigens de enige kunststoffen die hij heeft gebruikt. Ook ligt er nu een riant parket van Amerikaans grenen. Twee houten deuren zorgen voor frisse lucht en bieden altijd een nooduitgang in geval van brand. De zijwand is versterkt met een schaarhek van latten. Het dak telt 54 balken met in het midden een lichtkoepel, die weer gestut wordt door een zelf gedraaide houten mast. Het hele geraamte van balken en latten is afgedekt met een dubbele laag zwaar katoendoek, geïsoleerd met schapenwol.

Daar lig je dan in een ronde balzaal van 8 meter doorsnee, wandhoogte 2.20 meter en 4 meter tot de nok. De matrassen op de grond zijn gevuld met katoen, de dekbedden met schapenwol. Er is een zit- en een eethoek, en twee stookpunten: een goudeerlijk fornuis van gietijzer, dat zorgt voor warm water in het fonteintje van de gootsteen en de buitendouche op temperatuur houdt, en een kacheltje dat eveneens op hout gestookt wordt.

Aanvankelijk construeerde Piet Laan de yurt voor zichzelf, zijn vrouw Ina en hun dochter Lotte. Ze hebben er al veel tijd in doorgebracht. Nu is de yurt in de verhuur, als een duurzame en milieuvriendelijk mogelijkheid tot recreëren. Op tien minuten lopen van het centrum van Den Burg, maar net buiten de bebouwde kom, midden tussen de fruitbomen van een biologische boomgaard.

De Texelse nacht is veel te zwoel om de yurt uit te testen, voor 19° Celsius heb je geen dekbed nodig. Volgens Laan heeft de tent deze zomer al de zwaarste stormen goed overleefd: ,,De wanden kwamen bol naar binnen te staan, maar veerden ook weer terug. Net een schip dat heen en weer gaat. Ook bij stortregens houdt ie zich prima. Het klinkt niet als in een tent, het zeil dempt het geluid in een soort roffel -helemaal niet om bang bij te worden.''

Deze nacht is het superstil in de tent en ook weer niet zo donker dat je geen hand voor ogen ziet. Languit op de rug krijgt het interieur steeds meer vormen en gestalten.

Met al die balken aan het plafond is het alsof je onder een reusachtige paddestoel ligt. Rond en ruim om je heen, een vorm die vooral veiligheid geeft en dicht bij de natuur staat. Voor Piet Laan is het hele bestaan gebaseerd op 'rond'. Wie was dat ook alweer, die zei dat er geen rechte lijnen in het universum bestaan, maar dat alles afbuigt en een cirkel wordt?

Schrik! De kachel is uitgegaan. Straal vergeten er hout in te doen. ,,Je moet maar een beetje goochelen met de oven'', had nog Laan gezegd. ,,Je zult voor één nacht wel geen taart bakken.'' Daar gaat m'n gebakken ei? En m'n douche? Om zeven uur eerst maar het fornuis weer aan de praat zien te krijgen (lukt). Het secreet (werkt perfect). Dan buiten onder de douche (in één minuut warm). Ei en kopje thee (smaken perfect). Buiten schijnt de zon. Wat is de wereld hier mooi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden