RecensieKlimaat

Een terugblik biedt hoop voor het klimaat

null Beeld
Beeld

Klimaatexperts zijn dol op glazen bollen. Ze voorspellen hoe Nederland het Klimaatakkoord zal uitvoeren, ze voorzien dat schone energie toeneemt, hoe we anders gaan leven. Auteur Jan Libbenga kiest in ‘Stroomopwaarts’ voor een andere benadering: hij duikt in het verleden. Een beproefde aanpak, maar bij het thema klimaat is terugblikken ongewoon. Het blijkt verfrissend en nuttig.

Grote veranderingen in de energievoorziening van huizen, bedrijven en mobiliteit hebben zich immers al eerder voltrokken. De komst van elektrische verlichting, de omschakeling van kolen op aardgas, de opmars van elektronische apparatuur, de trams en auto’s. Al die schokgolven, zoals Libbenga ze noemt, kwamen er niet zonder technische problemen en weerstand van de gevestigde orde. En vooral niet zonder uitvinders, die in hun idee geloofden en bleven doorbuffelen. Ondanks zijn neiging soms wat opsommerig te worden, zet Libbenga kleurrijk uiteen hoe ooit wilde tekentafelideeën, van straalkachels tot aardgascentrales, de normaalste vaak van de wereld werden.

null Beeld De Kring
Beeld De Kring

Vergeleken met de klimaatmaatregelen die nu nodig zijn, waren de eerdere omschakelingen klein bier. Om de afspraken in het Akkoord van Parijs te halen moet richting 2030 en 2050 alle techniek en energie die we kennen verduurzamen. Dat is een gigantische opgave. Alles is nodig: windmolens, zonneparken, elektrische auto’s, bodemenergie. Groene waterstof lijkt ook onmisbaar en misschien gaan golfslagenergiecentrales wel helpen de klimaatdoelen te bereiken.

Libbenga beschrijft hoe pioniers daar nu aan werken, vaak op kleine schaal. Uitvinders en start-ups ontwikkelen met vallen en opstaan wegen vol met zonnecellen, huizen met een waterstofketel in Stad aan ‘t Haringvliet of grote zeeboeien die al dobberend elektriciteit genereren. Die experimenten bieden sprankjes hoop op een grote omschakeling in de hele energievoorziening. De kracht van Stroomopwaarts is dat je als lezer na alle hoofdstukken over verrassende energiedoorbraken in het verleden beter gaat inzien dat het mede dankzij ‘revoluties in de dop’ best kan gaan lukken met de Nederlandse klimaatdoelen.

Jan Libbenga, ‘Strooomopwaarts’, 288 blz, uitgeverij De Kring, €21,50.

Lees ook:

De Wadden willen liever geen windmolens, dus moet de groene energie uit zee komen

Een grote dobberende installatie moet bij Texel golfslag gaan omzetten in groene stroom voor huizen. Ook de andere Waddeneilanden hebben interesse, want windmolens willen ze liever niet. Deze uitvinding komt ook voor in het boek Stroomopwaarts.

Een warm huis op waterstof in plaats van gas, is dat de toekomst?

Zeshonderd huizen van het dorp Stad aan ’t Haringvliet moeten switchen van gas naar waterstof. Hoogeveen wil ’s lands eerste waterstofwijk bouwen. Is waterstof de energiebelofte van de toekomst?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden