'Een te groot ego past niet in deze functie '

Stichting Ons Tweede Thuis, voor mensen met een handicap, heeft een vacature voor een coördinator Joodse activiteiten. Algemeen directeur Ad van Leeuwen legt uit.

Waarom kan de regio Amsterdam niet zonder uw organisatie?

„Onze cliënten hebben een verstandelijke of lichamelijke beperking en we begeleiden hen om te participeren in de samenleving. Mensen met een verstandelijke beperking lopen soms vast doordat ze te hoog worden ingeschat. Verbaal uiten ze zich goed, maar emotioneel zijn ze minder volwassen dan hun leeftijd doet vermoeden. Zo iemand kan minder dan hij soms zou willen en lijkt te kunnen. Onze medewerkers schatten dit haarfijn in en helpen hen daarbij.”

Wat maakt het de moeite waard om bij Ons Tweede Thuis te werken?

„We hebben weinig verloop en het lage ziekteverzuim geeft al aan dat bij ons met plezier gewerkt wordt. Je kunt je werkzaamheden afstemmen op je eigen levensfase. Een medewerker met kinderen die geen nachtdiensten wil draaien, kan in een dagcentrum werken. Als je juist overdag thuis wilt zijn, kun je dat meer in de avond en nacht doen.”

U hebt een vacature voor een coördinator Joodse activiteiten. Waar gaat u bij de sollicitanten vooral op letten?

„De nieuwe coördinator gaat activiteiten organiseren in een woonvoorziening voor verstandelijk gehandicapten van het Sinaï Centrum in Amstelveen, een Joodse instelling. Voor de zestig bewoners zijn de Joodse gebruiken, vieringen en feestdagen belangrijk als onderdeel van hun identiteit. Dat heeft vaak meer met cultuur dan geloof te maken. We zoeken iemand met kennis hierover en goede contacten in de lokale Joodse gemeenschap.”

Welke sollicitatiebrieven legt u direct opzij?

„Brieven van mensen die het Joods-zijn alleen maar interessant vinden en romantiseren.”

Welke karaktereigenschap kan hij of zij beter niet hebben?

„Een te groot ego past niet in deze functie. Ook iemand met een sterk ideologische visie is niet geschikt. Het Jodendom kent veel verschillende stromingen.”

En welke eigenschap is onontbeerlijk voor deze functie?

„Sociale vaardigheid. Je inventariseert wat cliënten op prijs stellen en legt contact met bijvoorbeeld een Joodse muziekgroep voor een uitvoering of een workshop. Dan moet je hen kunnen overtuigen om voor onze bewoners op te treden.”

Werkt de ideale kandidaat over tien jaar nog bij uw organisatie?

„Wat mij betreft wel. Een aantal van de meer dan 1700 medewerkers werkt al twintig jaar bij ons en heeft soms drie of vier verschillende functies vervuld. Dat houdt het boeiend.”

Is er een kledingcode?

„Nee, maar deze functie vraagt een wat ingetogen kledingstijl. Traditioneel levende Joden hechten daar aan.”

Meer informatie over deze vacature in de personeelsadvertentie in dit katern.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden