Een taliban is een mens, of je dat nu leuk vindt of niet

Waar Ad Vermaas een talibanstrijder ziet als een Afghaan en een waardevol mens (Trouw van dinsdag), noemt de Afghaan Mohammed Nahhas de talibanstrijders onmenselijke monsters (Trouw van gisteren). Ze mogen wat hem betreft op zo’n pijnlijk mogelijke manier dood.

Ik kan me zijn woede voorstellen. Stel dat je zoon door de taliban is vermoord, zie je die moordenaar dan als een even waardevol mens als jij? Dat ’waardevol’ mag er dan wel af. Blijft dat die ander een mens is zoals jij. Een van de principes van de oorlogspropaganda is het ontmenselijken van de tegenstander. De ander is de duivel in eigen persoon. Die ander moet losgeweekt worden uit het eigen volk.

Zo ontstaat het onderscheid tussen Afghanen en talibanstrijders. Of Mohammed Nahhas het nu leuk vindt of niet, talibanstrijders zijn Afghanen. Met die strijders zal onderhandeld moeten worden. Ik heb de oorlog in Afghanistan – vanachter mijn bureaustoel weliswaar – op de voet gevolgd.

Vanaf november 2001 hebben daar onmenselijke wreedheden plaatsgevonden, hetzij door de Noordelijk Alliantie, hetzij door de talibanstrijders, hetzij door militairen van het Afghaanse leger, hetzij in de martelcentra door CIA-agenten en Afghaanse politie. Ik laat de burgerslachtoffers als gevolg van militair optreden hier buiten beschouwing.

Het uitsluitend lokaliseren van de wreedheid bij de ander leidt tot onmenselijkheid. Het idee dat de wreedheid stopt op het moment dat de wrede vijand is uitgeroeid is een gevaarlijke fictie en heeft in de vorige eeuw en ook in deze eeuw al tot heel veel slachtoffers geleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden