Beeld Werry Crone

OmbudsmanEdwin Kreulen

Een taartrecept moet je eerst uittesten

De coronacrisis blijft lezers bezighouden, maar een deel pleit voor afwisseling met andere onderwerpen. Daarom deze week aandacht voor de receptenhoek in de krant. Wat als een aangeprezen taart na het bakken tegenvalt?

De kwestie

Een ‘legendarische taart’, zo staat bij het recept voor de Corsicaanse citroentaart in de krant van 28 februari. De auteur verhaalt op die plek hoe ze decennia geleden tijdens een liftvakantie in een Frans restaurant als dessert een taart voorgeschoteld kreeg die ‘waanzinnig lekker’ was. Ze sprak toen nog matig Frans en kon niet achterhalen om welke taart het ging, dat kreeg ze pas jaren later door.

Uiteindelijk bakte ze de taart die in Italië ‘Fiadone’ heet, en in het Frans ‘Tarte à la brousse’. Daarvan geeft ze nu het recept. Bij de ingrediënten staat onder meer 250 gram suiker. Ook staat erbij dat het bijzondere ingrediënt, schapen- of geitenkaas, desgewenst vervangen kan worden door ricotta. De taart kan in 45 minuten worden gebakken, meldt het recept. Wie een luchtiger variant wil, kan een deel van de eieren vooraf splitsen en dit eiwit kloppen, om het daarna door het beslag te spatelen.

De standpunten

Enkele dagen na publicatie van het recept krijgt de redactie bericht van een lezeres die de Fiadone heeft uitgeprobeerd. Ze meldt dat haar taart ‘mierzoet’ smaakt. Wellicht moet er citroensap door, suggereert ze. Ook met de 45 minuten baktijd heeft ze problemen: ze rapporteert dat pas na 70 minuten bakken de taart enigszins bruin werd. Toen de lezeres hem uit de oven haalde, zakte de taart in.

De auteur van de receptenrubriek krijgt het bericht doorgestuurd. Ze bekijkt opnieuw de verschillende recepten die ze van de taart heeft. De 250 gram suiker die ze in de krant vermeldde, heeft ze gehaald uit een recept van de bekende Franse kok Paul Bocuse. Dat kan wel een tandje minder, kan ze zich voorstellen. De receptenmaakster bakt de taart opnieuw en concludeert dat haar tip om het beslag luchtig te maken, in de praktijk niet van toepassing is op deze taart omdat die nu eenmaal de structuur heeft van een ‘flan’, dus juist niet luchtig-gerezen en droog.

De auteur mailt dit naar de lezeres en plaatst de week daarop een nieuw recept onder de kop ‘Fiadone in de herkansing’. Hierin verhaalt ze van haar mailwisseling met de lezer. Op de nieuwe ingrediëntenlijst staat nu 150 in plaats van 250 gram suiker.

“Het leek me nuttig dit recept opnieuw te schrijven”, zegt ze desgevraagd. “Ook om duidelijk te maken dat de lezer geen droge, gerezen en bruine taart moet verwachten.” De receptenrubriek is in de loop der jaren gekrompen van zo’n 500 naar 320 woorden, merkt de auteur op. “Er is minder ruimte om dit soort dingen uit te leggen.”

Ze zet bijna altijd recepten in de krant die ze recent uitprobeerde, een enkele keer is het langer geleden. “Dan let ik er wel op dat er geen rare dingen in staan.” Ze heeft deze taart jaren geleden met succes gebakken, maar kon het toen gebruikte recept niet meer vinden.

Of het eerste recept in de krant echt fout was betwijfelt de auteur desgevraagd. “Smaken verschillen.” Dat blijkt ook, want een redacteur van Trouw die de oorspronkelijke taart thuis voorgeschoteld kreeg, meldt dat deze uitstekend smaakte. “Beslist niet te zoet.”

De Ombudsman probeerde een versie met 200 gram suiker – precies tussen beide recepten in. Die wordt in zijn gezin hogelijk gewaardeerd en als zoet genoeg beschouwd. De lezeres die aan de bel trok, meldt desgevraagd tevreden te zijn met het nieuwe recept, maar nog niet de tijd te hebben gevonden voor een nieuwe bakpoging.

Oordeel

Er zijn geen eenduidige voorschriften over de vraag of een recept in de krant recent moet zijn uitgeprobeerd door de auteurs van de receptenrubriek. Deze auteurs hebben veel ervaring. Toch zou het advies moeten zijn dat de lezer ervan uit kan gaan dat een recept zich in de praktijk al heeft bewezen en bij twijfel daarover recent is uitgeprobeerd door de auteur. De bedenkster van dit taartrecept heeft zich dat gerealiseerd en de lezers een nieuwe versie aangeboden.

De receptenschrijfster heeft een punt wanneer ze stelt dat er in 320 woorden vaak te weinig ruimte over is om wat extra uitleg te geven over het hoe en waarom van de aanwijzingen, zoals in dit geval bij de structuur van de taart. Wat het aantal woorden betreft mag het wel een onsje meer zijn.

Wat vindt u van de berichtgeving over het coronavirus? Of heeft u een andere vraag of kwestie? Trouw ombudsman Edwin Kreulen schijnt wekelijks zijn licht over een journalistieke kwestie. Heeft u zelf een vraag of kwestie? Mail naar ombudsman@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden