Een supernat voorjaar, vórig jaar al voorspeld

Hij is zo'n beetje de enige Nederlander die blij is met het natte voorjaar. Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI heeft vorig jaar november al berekend dat de kans op een nat voorjaar (maart-april-mei) met meer dan 169 mm regen op maar liefst 70 procent lag. Hij heeft helemaal gelijk gekregen. "Reken maar dat we hier aan de koffietafel even hebben geglimlacht", aldus Van Oldenborgh.

Volgens de klimaatonderzoeker is het natte weer voor een deel te verklaren vanuit een zeer sterke El Niño, vorig jaar. El Niño is een opwarming van het oceaanwater gedurende langere tijd langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan. De piek van de opwarming ligt vaak in december.

In de afgelopen 150 jaar werd drie keer een El Niño met een vergelijkbare sterkte gemeten, waardoor de effecten op het weer die toen werden waargenomen een voorspellende waarde hebben bij nieuwe El Niño's.

Zo kan een sterke El Niño voor grote droogte zorgen in Zuidoost-Azië, eerst ten zuiden van de evenaar, daarna ten noorden. Maar ten gevolge van El Niño kan er op sommige plekken ook veel regen vallen.

El Niño-expert Van Oldenborgh van het KNMI waarschuwde eind vorig jaar dus al dat er in Nederland een sterk verhoogde kans was op een nat voorjaar in 2016. Net zoals na de vorige El Niño's in 1878, 1983 en 1998.

De kans op een normaal voorjaar (129-169 mm regen) schatte hij op 25 procent. De kans dat het voorjaar droog zou zijn, was op basis van het verleden weer klein, ongeveer 5 procent.

Als Van Oldenborgh ook de trend van méér neerslag door klimaatverandering in zijn voorspelling had meegenomen, was hij overigens uitgekomen op een 'gemiddeld voorjaar'. Dat is inmiddels al veel natter dan al die lentes uit het verleden.

Daarna is het nog veel natter geworden, Vooral in het Limburgse KNMI-weerstation in Ysselstein kregen ze te maken met veel regen. Nog nooit werd in de maand juni 277 mm neerslag gemeten. In het zuidoosten van het land viel op veel plaatsen meer dan 200 mm neerslag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden