Een superkwartaal voor de NVM

Bijna overal in Nederland worden meer woningen verkocht en stijgen de huizenprijzen

Het herstel van de woningmarkt breidt zich als een olievlek uit over Nederland. Groot of klein, beneden of op de vierde etage: bijna overal worden meer huizen verkocht en stijgen de prijzen. Onverwachts, want met de strengere hypotheekregels werd op een verkoopdip gerekend. Maar de afgelopen drie maanden zijn voor makelaars het beste kwartaal geworden sinds vlak voor de crisis, acht jaar geleden.

Uit het nieuwste onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) blijkt dat er in juli, augustus en september 36.227 huizen zijn verkocht door NVM-makelaars. Dat is 27 procent meer dan vorig jaar. Omdat de NVM bij ongeveer driekwart van alle aankopen betrokken is, schat de organisatie dat er in het derde kwartaal in totaal 47.500 woningen zijn verkocht.

Hoewel er in de periode april-juni iets vaker handtekeningen onder een koopcontract werden gezet, spreekt NVM-directeur Ger Hukker ook van een sterk zomerkwartaal. "Deze maanden zijn doorgaans luw, maar we hebben verrassend veel transacties gemeten. Ik ben optimistisch over de ontwikkelingen van de woningmarkt."

Verrassend, want de NVM ging er net als veel andere partijen van uit dat het aanscherpen van de hypotheeknormen het herstel zouden afremmen. In juli verlaagde de overheid de grens waaronder huizen nog onder de Nationale Hypotheek Garantie vallen van 265.000 naar 245.000 euro. Ook moeten de banken nu de strengere inkomensnormen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) aanhouden.

De kooplust wordt vooral aangewakkerd door de stijgende huren en de extreem lage hypotheekrente. Voor een hypotheek met een looptijd van twintig jaar is de rente nu gemiddeld zo'n 3 procent, het laagste niveau ooit. Een groot deel van de maatregelen van het Nibud wordt daardoor ondermijnd.

Het aantal huizen waar een bord 'te koop' in de tuin staat, neemt al bijna drie jaar af. Op dit moment bieden ongeveer 133.000 mensen hun woning aan met behulp van een NVM-makelaar, 12,6 procent minder dan in 2014. Het duurt gemiddeld 337 dagen voordat een huis verkocht wordt.

Niet alleen in de grote steden en de Randstad trekt de markt aan. Het herstel spreidt zich sinds vorig jaar langzaam maar zeker uit naar de rest van Nederland. Zelfs in delen waar jarenlang nauwelijks een huis werd verkocht, zoals Noord-Groningen en regio's in Limburg, trekt de markt aan.

Ook wordt er meer geld betaald voor een nieuwe woning, in een jaar tijd is de gemiddelde prijs ruim vier procent gestegen. Opvallend is dat ook de markt van duurdere huizen weer op stoom komt. Waar de verkoop van vrijstaande huizen steeds achterbleef bij die van appartementen, heeft de villa een inhaalslag gemaakt.

De mooie cijfers en het teruglopende aanbod, hebben een keerzijde. In en rond Amsterdam krijgen huizenkopers te maken met torenhoge prijzen per vierkante meter, wachtrijen voor een bezichtiging, en appartementen die binnen enkele dagen weer van de markt zijn. Er is sprake van krapte, aspirant-huizenkopers hebben gemiddeld een keuze uit vijf huizen. Het verschil met bijvoorbeeld de regio Oost-Groningen is groot. Daar zijn voor huizenkopers meer dan dertig huizen beschikbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden