Drukte bij de Rotterdamse bakkerij Fes, tijdens het Suikerfeest vorig jaar.

Feestdag

Een Suikerfeest zonder kussen, omhelzingen en handdrukken dit jaar

Drukte bij de Rotterdamse bakkerij Fes, tijdens het Suikerfeest vorig jaar.Beeld ANP

Dit Suikerfeest missen Nederlandse moslims twee elementen die onlosmakelijk verbonden zijn met de afsluiting van de vastenmaand: familiebezoek en het ochtendgebed.

“Alhamdulilah”, klonk het gisterochtend op de islamitische afdeling in verpleeghuis het Wereldhuis in Boxtel. Daar werd gisterochtend de sluis weggehaald na een wekenlange quarantaine. “Een klein stapje op weg terug naar normaal”, vertelt verzorgende Sanna Elkadiri, “maar de vreugde was groot”. Ze was erbij toen van achter de sluis de gewone deur weer tevoorschijn kwam, waarop een grote foto van Mekka hangt. “Het maakte veel los: vreugdekreten en tranen. En ze zeiden een gebedje met z’n allen.”

Wekenlang waren de bewoners volledig afgesloten voor de buitenwereld vanwege een uitbraak van het coronavirus. Zeven van de twintig bewoners zijn overleden. Nu er al twee weken geen nieuwe gevallen meer zijn, mogen bewoners hun familie weer zien, zij het met een glazen wand ertussen. Aan de vooravond van het Suikerfeest, de afsluiting van de vastenmaand, zorgt dat voor extra vreugde, zegt Elkadiri. “Het is hier dit weekend dubbel feest.”

De drukste dag in de moskee

Het traditionele familiebezoek is een van de dingen die moslims dit Suikerfeest, dat zaterdag of zondag wordt gevierd, moeten missen vanwege het coronavirus. Net als het ochtendgebed, misschien wel de drukst bezochte samenkomst in de moskee van het hele jaar. De dag begint daar normaal gezien mee, en bij thuiskomst volgt dan een gezamenlijk feestontbijt met de familie, vertelt Muhsin Köktas, voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). “Dat kan nu niet doorgaan. We zullen het nu met het eigen gezin moeten vieren.”

Er komen normaal gezien heel wat omhelzingen, kussen en handdrukken aan te pas als men elkaar thuis of in de moskee ‘Eid Mubarak’, ‘een gezegend feest’ toewenst. Ook daar is dit jaar allemaal geen sprake van, zegt Köktas. “Ouderen krijgen normaal gezien een kus op de hand van hun kinderen en kleinkinderen. Dat zullen ze wel heel erg missen nu.”

Dezelfde bakkerij Fes, dit jaar. Beeld ANP
Dezelfde bakkerij Fes, dit jaar.Beeld ANP

Een handleiding voor het suikerfeestgebed

Vanwege de drukte bij het suikerfeestgebed bidt men bij sommige moskeeën buiten. Zo ook in Amsterdam West, waar men voor dit gebed de afgelopen jaren een rugbyveld afhuurde. Vorig jaar kwamen er zesduizend mensen op de bijeenkomst af. Vrijwilliger Mahmoud Kabir van de Al Ihsanemoskee, die in de organisatie zit, kreeg dus heel veel vragen binnen over de plannen voor dit jaar. “We moesten ze helaas teleurstellen, omdat het gewoon niet verantwoord is. Ja, ze zeggen dat je minder gevaar loopt in de open lucht. Maar met zesduizend man, en dan anderhalve meter afstand bewaren, dat is niet te doen.”

In plaats van in de moskee raden het CMO en de Al Ihsanemoskee aan om het gebed nu thuis te doen. Dat is bij gebrek aan de imam die de gebedshandelingen voordoet wel wat ingewikkelder, omdat het suikerfeestgebed afwijkt van normale gebeden. Daarom gaat de Al Ihsanemoskee een handleiding publiceren op de website en op sociale media, zegt Kabir. “Ik hoop dat we dit moment aangrijpen om erbij stil te staan dat niet alles vanzelfsprekend is. Dat zo’n gebed normaal gezien überhaupt mogelijk is - dat is iets wat je moet koesteren. Het is net als met het bezoeken van de opa's en oma's. Je gaat die kleine dingen nu enorm waarderen.”

Coronaprotocol voor moskeeën

De landelijke moskeekoepel CMO presenteerde gisteren haar coronaprotocol, uitgaande van de richtlijnen van het RIVM. In een gedetailleerd document van 12 pagina’s zetten ze uiteen waar moskeeën aan moeten denken. Ten alle tijde geldt dat er 1,5 meter afstand gehouden wordt in de moskee, ook bij het in- en uitgaan van het gebouw. Voorlopig mogen er maximaal 30 personen tegelijk aanwezig zijn. Vanaf 1 juli zijn dat er maximaal 100. Moskeebestuurders wordt aangeraden om vooraf te berekenen hoeveel bezoekers er tegelijkertijd in het gebedshuis passen met inachtneming van de 1,5 meter afstand. Het CMO verwacht dat de beperkende maatregelen naar alle waarschijnlijkheid nog een paar maanden of een jaar zullen gelden.

Lees ook:
De coronacrisis is hét moment voor de kerk om te veranderen

Christenen zouden deze tijd moeten aangrijpen voor een radicale verandering van kerk en christendom, betoogt de Tsjechische priester en internationaal vermaarde hoogleraar Tomáš Halík.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden