Weblog

Een stuwmeer aan zonne-energie

De al bestaande drijvende 'zonneweide' van Kyocera. De volgende wordt met ruim 50.000 zonnepanelen de grootste ter wereld. Beeld Kyocera
De al bestaande drijvende 'zonneweide' van Kyocera. De volgende wordt met ruim 50.000 zonnepanelen de grootste ter wereld.Beeld Kyocera

Stuwmeren produceren al veel groene stroom, maar ze zouden daar nog veel meer van kunnen leveren. Door, zoals in Japan, zonnepanelen op het meer te laten dobberen.

Het idee voor drijvende zonneweides is hier al eens eerder langsgekomen, toen uit de koker van het Noors-Nederlandse DNV GL. Daarbij werd nog gemikt op zonnepaneelvelden langs kusten, waarbij ik me afvroeg of zulke velden stormen van windkracht 10 en meer zouden kunnen doorstaan.

Je hebt natuurlijk veel water op aarde waar zulke stormen niet of nauwelijks voorkomen: meren. Maar die kun je vaak weer niet bedekken met grote drijvende zonneweides. Dat verstoort dan teveel het leven in dat meer,en omwonenden zullen het niet altijd als verfraaiing van hun leefomgeving zien.

Minder nadelen
Voor stuwmeren gelden die nadelen veel minder, lijkt me. Als daar al leven in voorkomt, dan is dat daar niet van nature. En omwonenden heb je er ook niet altijd, en als al, dan weten ook zij dan hun uitzicht toch al iets kunstmatigs is.

In Japan realiseert Kyocera nu wat het zelf het grootste drijvende zonnepanelenveld noemt. Over een maand moet het in gebruik kunnen worden genomen: ruim 50.000 zonnepanelen op een stuk van het Yakamura stuwmeer moeten dan 13,4 megawatt aan capaciteit opleveren.

Gemiste kans?
Kyocera heeft al een iets kleiner veld op een meer gerealiseerd. En als ik daar naar kijk (zie foto), denk ik in al mijn naïviteit: gemiste kans. Want volgens mij zitten die panelen vastgeklonken aan de oever, terwijl ik ze juist los zou willen laten drijven. Wel onderling aan elkaar vast, als één groot veld, maar dat veld zou dan draaibaar moeten zijn. Want dan kun je de panelen de hele dag door op de zon richten.

Dat moet volgens mij betrekkelijk weinig energie kosten. Minder in ieder geval dan de extra opbrengst die je zo realiseert. Ik stel me een eenvoudige kabelconstructie voor met een bescheiden motor. Het veld moet de zon volgen en hoeft dus slechts heel langzaam te draaien. 's Avonds terugdraaien om de panelen weer klaar te zetten voor de volgende ochtend zou je bij genoeg wind ook nog met een zeil kunnen doen. En mocht er een storm opsteken, dan draai je het veld zodanig dat de panelen de minste wind vangen en veranker je het veld met behulp van de kabel.

IJsselmeer
Iets om op een stukje IJsselmeer uit te proberen? In plaats van een of twee windmolens...

Nog behoefte aan wat meer groene energie? Volg me ook op Twitter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden