column

Een stukje over wat mij nou enthousiast maakt

Joël Veltman Beeld Getty

Ik wil een stukje schrijven over de rechtsback van Ajax. Hij maakte een doelpunt tegen Willem II. Het gejuich rondom hem, dat vond ik nou om te analyseren zo mooi.

Op Twitter zei iemand me laatst dat er naar zijn idee wel heel wat moet gebeuren, wil ik enthousiast worden over een creatieve speler. In Nederland-Duitsland was me opgevallen dat het spel juist in grote gedeelten van de wedstrijd langs de desondanks ook nu geprezen Frenkie de Jong heen was gegaan.

De lof zingen van een creatieve speler, ik vind het wel iets banaals hebben, ja, iets oppervlakkigs. Ik bedoel: dat kunnen we toch allemaal wel zien, dat ze goed zijn, dat Frenkie de Jong een groot talent is? Ze hebben meer meegekregen dan een ander, meer is het natuurlijk niet. Messi heeft belachelijk veel meer meegekregen. ‘Analisten’ die steeds maar weer zeggen dat het mannetje geweldig kan voetballen, ja sorry, is dat potsierlijk of niet?

Verguisd

De rechtsback van Ajax en zijn doelpunt. De rechtsback is Joël Veltman. Hij was er lang uit met een zware blessure. Wie zag hem nog toen hij knokte om terug te komen, wie rekende er nog op dat hij terug zou of kon komen? Hij is altijd een gauw verguisde voetballer geweest. Nee, een bijzondere speler is hij niet, zoveel heeft hij niet meegekregen. Hij trainde door, werd weer fit en hij scoorde, tegen Willem II.

Hij liep juichend weg en de eerste die bij hem was, was Donny van de Beek, net als hij grootgebracht bij Ajax. Van de Beek sprong Veltman uitgelaten in de armen. Het hele team kwam langs, als een van de laatsten, van achteruit, verdediger Daley Blind. Hier kwamen jongens samen die niet van de ingestudeerde maniertjes zijn. Jongens van ouderwets juichen, blij zijn, voor elkaar vooral ook. Blind lachte, balde een vuist, sloeg de andere arm om de schouder van Veltman. Het ene kind van de club voelde wat het andere voelde.

Joël Veltman is zo’n speler die door elke trainer uiteindelijk wordt opgesteld. Hij speelde bij Frank de Boer, ja, in Ajax’ laatste kampioensploeg, die van 2014. Hij speelde later bij Peter Bosz, hoorde een seizoen lang natuurlijk ook dat velen dat raar vonden, en bleef gewoon zijn werk doen. Toen wist je al: die krijg je niet klein. Nu staat hij er weer. Hij is beter, als je het mij vraagt, dan de kunstmatige rechtsback Mazraouri die er kwam te staan toen hij geblesseerd was.

Minderbedeelden

Tegen Juventus gaf Veltman een slechte pass in de breedte, opgepikt door een tegenstander. Dat hoefde niemand hem te vertellen, dat deed hij zelf wel. Hij is nog van het slag dat zichzelf dan geen 7 meer kan geven. Het kan hooguit een 6+ worden – een keurig cijfer trouwens nog in een spel van fouten. Lager mag niet, weet hij, en trainers stellen hem op omdat hij dat weet.

Luister in alle jubel naar de spelers. Dat Ajax na zijn doelpunt in de hele tweede helft geen kans creëerde en dat dat ook aan Juventus lag, hoefde je Frenkie de Jong niet te vertellen. “We speelden goed, niet super”, mag hij graag zeggen. Hij zei het nu weer.

De Jong had de uitbraak van Juventus na de fout van Veltman met een krachtige sliding afgebroken, na een volle spurt. Veltman bedankte hem, de handen tikkend tegen elkaar. ‘Natuurlijk doe ik dat’, zei de meer getalenteerde met zijn blik tegen hem die minder meekreeg.

Anderhalf seizoen konden we zeggen dat Ajax de betere spelers had en PSV het betere team. Dat is niet meer zo. Ajax is nu ook een team, en daarmee titelfavoriet.

Zo is dit een stukje geworden over de rechtsback van Ajax en Frenkie de Jong. Over wat mij nou enthousiast maakt, teamspel van meer- en minderbedeelden.

Chef sport Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. U leest alle columns in zijn dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden