Een stukje Amsterdam in New York

NEW YORK (ANP) - Het Museum of Modern Art (MoMA) in New York belicht de Amsterdamse kunstwereld in de jaren zestig en zeventig. Het gezaghebbende museum voor moderne kunst opent zondag de tentoonstelling In & out of Amsterdam: travels in conceptual art 1960-1976.

ANP

De expositie toont werken van tien kunstenaars die in de jaren zestig en zeventig in Amsterdam hebben gewerkt of gewoond, aldus het MoMA donderdag. Het betreft Nederlandse, Amerikaanse, Duitse en Britse kunstenaars, onder wie Bas Jan Ader, Jan Dibbets, Ger van Elk, Lawrence Weiner en Gilbert & George.

In de jaren zestig en zeventig streken vele kunstenaars neer in Amsterdam, aangetrokken door de pionerende tentoonstellingen in het Stedelijk Museum en de levendigheid onder kunstgalerieën. Ook de tolerante sfeer in de stad trok creatievelingen aan.

Tegelijkertijd toont het MoMA een selectie van een schenking van Geert van Beijeren en Adriaan van Ravesteijn, de eigenaren van de Amsterdamse galerie Art & Project (1968-2001). De galeriehouders brachten een omvangrijke collectie hedendaagse kunst bijeen en schonken in 2007 ruim 230 werken aan het New Yorkse museum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden