Een strip op elke hoek

Een metropool als Londen, Parijs of Rome heeft België nooit gekend. Toch zijn grootse creatieve uitingen geïnspireerd door de straten van Brussel.

LIZA TITAWANO

Met zijn handen in z'n zakken slentert Charles door het schemerdonker langs de Sint Catherinakerk in Brussel. Zijn haar zit rommelig en ondanks dat de zon al lang is gezakt draagt hij een ronde zonnebril. De kraag van z'n jas is omhoog geslagen. Striptekenaar Daniel Hulet laat zijn hoofdpersoon in 'Macabere sfeer' stilstaan bij een vervallen gebouw met een bordje op de deur: appartement te huur. Charles klopt en een oude hospita doet open. "Wat wilt u?" "De flat bekijken", zegt Charles. Mevrouw Spiegel laat hem binnen. Op dat moment weet Charles nog niet dat hij op het punt staat in één grote nachtmerrie terecht te komen.

Doordat maker Hulet afgelopen september overleed is er de laatste tijd een run ontstaan op deze strip, zegt de verkoper van tweedehands boekwinkel Evasions in Brussel. 'Macabere sfeer', waarvan het verhaal zich deels afspeelt op en rondom het Sint-Katelijneplein in Brussel, is nog nooit zo snel verkocht. "Op dit moment hebben we niks van de trilogie in huis terwijl er toch regelmatig edities van worden ingebracht."

Zoals 'Macabere sfeer' is vermengd met Brusselse werkelijkheid, zo kent de stad allerlei andere verbindingen met de strip in het algemeen. Dat is niet vreemd. Striptekenaars als Kuifjes Hergé, Guus Flaters André Franquin en Pierre Culliford, geestelijk vader van de smurfen, werden er geboren en brachten er de strips tot leven. Waar weekblad Robbedoes sinds 1938 als eerste stripblad in België een springplank vormde voor de beginnend striptekenaars, daar zorgden 'De avonturen van Kuifje' voor een ware hype.

Brussel gold als de bakermat van het weekblad, het werd er gemaakt en uitgegeven. Later tijdens de Tweede Wereldoorlog nam de Franse krant Le Soir de publicatie over. Het Belgisch sentiment voor de strip is door die hype van Kuifje ontstaan, zegt Jonathan Michielsen (29), verkoper in stripboekwinkel Brüsel. "Tegenwoordig zijn de Fransen meer bedreven in de productie, maar toch is de liefde voor strip bij de Belgen altijd gebleven."

Volgens Michielsen publiceren Spaanse tekenaars daardoor bijvoorbeeld eerst in België om te kijken of hun werk aanslaat. Pas daarna brengen ze het in eigen land uit.

In 1991 werd de populariteit van strips in België extra kracht bijgezet met het begin van muurschilderingen in de hoofdstad. Op verschillende gevels, in het centrum maar ook daar buiten, werden scènes uit uiteenlopende strips afgebeeld. In het eerste jaar waren het er twee, maar elk jaar kwamen er enkelen bij. Inmiddels zijn er op zo'n 43 muren afbeeldingen te vinden. Een flinke wandeling leidt de liefhebber naar verschillende buurten in de stad.

Zo krijg je op de Kolenmarkt, in de smalle steeg tegenover de 'Politie Middenafdeelin', op een dunne gevel een inkijkje in een andere wereld, in die van een stad met grote koepels en smalle torens. Het is de wereld van Brüsel, de kleine zusterstad van Brussel uit de stripreeks van François Schuiten en Benoît Peeters. Iets verder aan de Kolenmarkt lijken de Britse spion Victor Sackville en zijn vrouwelijk gezelschap iets te ontdekken ter hoogte van Brasserie du Lombard. Op de tegenover liggende hoek loopt Ragebol met zijn vriendin nietsvermoedend over straat terwijl een groep meeuwen hen voorbij vliegt.

Aan de andere kant van de drukke Anspachlaan, die dwars door het centrum van Brussel loopt, is er op een gevel in de Washuisstraat meer ruimte vrijgemaakt voor Asterix en Obelix, die samen met hun dorpelingen iets op de hielen zitten. Verderop in de wat grijze woonwijk wordt de bank beroofd waar Lucky Luke net het uithangbord een likje verf geeft. Zijn paard, Jolly Jumper, staat vastgebonden en kijkt verbaasd als de criminele Daltons de bank uit komen rennen. In de Fabriekstraat heeft Cori de scheepsjongen van Bob de Moor een vierluik gekregen, en in de Kruitmolenstraat wordt bij Caroline Baldwin hevig gefeest achter elk raam op de gevel.

Wie niet van het bestaan van de striproute weet, zal regelmatig verrast worden bij een wandeling door de stad. Op de meest onverwachte hoeken is er een strip op een gevel te ontdekken.

Om de rijke cartoongeschiedenis van België samen te vatten opende Brussel in 1989 Het Belgisch Stripcentrum. Inmiddels is dit museum een belangrijke trekpleister geworden en vertelt het zo'n beetje alles wat je over Belgische en Franse strips te weten wilt komen. Wie echter de stad als stripcentrum wil ervaren moet gewoon gaan lopen en de straatjes vinden waar ze zijn afgebeeld. Indrukwekkend, kleurrijk, zoals je ze niet snel ergens anders tegenkomt.

Deel van striproute
1. Roze Bottel, Lievevrouwebroerstraat

2. Kuifje, Stoofstraat

3. Brüsel, Kolenmarkt

4. Ragebol, Kolenmarkt

5. Victor Sackville, Kolenmarkt

6. Asterix en Obelix, Washuisstraat

7. Lucky Luke, Washuisstraat

8. Cori de scheepsjongen, Fabriekstraat

9. De dromen van Nick, Fabriekstraat

10. Caroline Baldwin, Kruitmolenstraat

11. De Aartsengel, Kartuitzersstraat

12. Blake en Mortimer, Hopstraat

13. Dommel, Vlaamsesteenweg

14. Billy the Cat, Oppemstraat

15. Suske en Wiske, Lakensestraat

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden