Een stralend grijze dag op het strand

HENNY DE LANGE

De schilder van dit strandtafereel, Floris Arntzenius (1864-1925), schreef eens aan zijn vrouw: 'Ik wou dat het morgen grijs weer was.' Hij hield van grijs, regenachtig weer. Dan was het strand misschien wel op z'n mooist, zoals op dit schilderij. Arntzenius heeft meer strandgezichten geschilderd, maar die zijn veel braver en doen denken aan de ezeltjes op het strand van Isaac Israëls, die de lichte, toeristische kant van Scheveningen in beeld bracht. "Dit is een klein meesterwerk", zegt Gerard de Kleijn van Museum Gouda, dat 'Strand bij Scheveningen' kocht met steun van de Vereniging Rembrandt en het Ruze Fonds. "In dit schilderij heeft Arntzenius zichzelf overtroffen."

Het museum komt vandaag met de aankoop naar buiten, maar het schilderij is nog niet te zien voor het publiek. Het wordt de blikvanger van de grote tentoonstelling over Floris Arntzenius, komend voorjaar. Daar zal het accent liggen op zijn minder bekende werk: de portretten van zijn dochtertjes en zijn stillevens.

Arntzenius schilderde 'Strand bij Scheveningen' op zo'n grijze dag dat zand, zee en lucht in elkaar vervloeien. Door de twee vrouwen op de voorgrond, die met de rug naar de kijker zitten, heeft het schilderij ook iets mysterieus. Er spelen geen kinderen om hen heen. De vrouw links lijkt verdiept in een boek, de andere gaat verscholen achter een paraplu of parasol. Door de leegte van het strand met in de verte alleen een paar schimmige figuren krijgt het schilderij haast iets abstracts.

Het schilderij vertelt ook iets over de strandhistorie. Arntzenius maakte dit werk rond de eeuwwisseling, toen er snelle loggerschepen kwamen voor de visserij en het strand een recreatieve functie begon te krijgen. Waar Hendrik Willem Mesdag de decennia ervoor nog logge bomschuiten schilderde die door paarden op het strand werden getrokken en vissers(vrouwen), richtte Arntzenius zich op mensen die op het strand flaneren of over de zee uit staren.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden