Een stinkend meisje pesten? Dat doen ze in Beilen niet

Basisschool experimenteert met antipestprogramma

BEILEN - Jij stinkt! zegt zelfs je beste vriendin. Al je klasgenoten knijpen hun neus dicht zodra jij in de buurt bent. Hoe voel jij je dan?

Over die vraag piekert groep 6/7 van christelijke basisschool Prinses Beatrix in Beilen. Al gauw komen de antwoorden: eenzaam, verdrietig, klein, boos, bang. "Je gaat twijfelen aan jezelf", zegt een meisje. "Stink ik dan echt?"

Het verhaal van het 'stinkende' meisje hoort bij 'KiVa', een uit Finland geïmporteerd antipestprogramma dat sinds september op 66 Nederlandse scholen wordt uitgeprobeerd. Groningse wetenschappers meten of de methode hier net zo'n succes is als in Finland. Daar nam het pesten met 40 procent af.

Onderdeel zijn tien lessen over pesten en groepsgedrag. De groep speelt een cruciale rol, blijkt uit onderzoek: die bepaalt mede of er gepest wordt, hoe hevig, en door wie. Zo kan een bazig meisje in een onveilige klas uitgroeien tot treiteraar, terwijl een sociale klas haar misschien in toom houdt.

Hoe stop je als groep de pesters? Hoe kun je in je eentje kwetsbare kinderen helpen? Juf Marleen Mulderij (44) helpt de leerlingen op weg, met een citaat van Martin Luther King. "Uiteindelijk zullen we de woorden van onze vijanden vergeten, maar de stilte van onze vrienden blijven horen", schrijft ze op het bord. Daarna vraagt ze: "Wie wil dat zijn, een stille 'vriend' die wegkijkt?"

Nabaa (9), een meisje met het hart op de tong, zeker niet. "Ik zou zo'n gepest kind verdedigen. Anders vind ik het zielig." Haar klasgenootje Dorien stelt voor om dat met z'n tweeën te doen: samen sterk tegenover de pester.

Mocht een pestkop opstaan in haar groep, dan heeft juf Marleen op KiVa-training geleerd wat ze moet doen. Een steungroep voor het slachtoffer oprichten, bestaande uit verschillende klasgenoten én de pester. Zij moeten ervoor zorgen dat het gepeste kind weer met plezier naar school gaat. "De een zegt bijvoorbeeld: Ik ga hem elke ochtend even groeten. De ander helpt met rekenen."

Juf Marleen is enthousiast. "Ik sta twintig jaar voor de klas, ik heb geen ordeprobleem en besteed veel aandacht aan een goeie sfeer. Ik zei altijd: Bij mij wordt niet gepest. Nu weet ik dat ze toch hun kans grijpen als ik even de klas uit ben."

Vandaag zit haar lokaal vol zoete kinderen. Een hele klas die één zogenaamd stinkend meisje treitert? In Beilen vinden ze dat eensgezind 'niet eerlijk'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden