Een stille tocht voor Ingrid, Sophie, Fleur en Bente

Joyce Sylvester verbeet het verdriet om Willem Witteveen, haar collega in de Eerste Kamer. Ze wilde 'burgermoeder' zijn van Naarden, dat huilde om een heel gezin. Vrijdag is de ramp met de MH17 een jaar geleden. Trouw blikt terug.

Ingrid Meijer (43) en haar dochters Sophie (12), Fleur (10) en Bente (7) van der Meer stonden midden in de samenleving, vertelt burgemeester Joyce Sylvester van Naarden. "Klasgenootjes stonden huilend in de hal van het stadhuis, waar na de ramp met MH17 een rouwtafel was ingericht. We hebben de bodes training gegeven om ze op te vangen."

De school, de hockeyclub, iedereen wilde wat doen voor dit gezin. Een Naardenaar nam het initiatief voor een stille tocht. Als gemeente moet je daar terughoudend in zijn, vindt Sylvester. "Ik wil alle inwoners gelijk behandelen en helaas komt het soms voor dat jonge mensen dodelijk verongelukken, de A1 ligt hier dichtbij. Dan ga ik naar de ouders, maar we organiseren geen stille tocht."

Toch sprong ze deze keer in de bres. "Het groeide de initiatiefnemer boven het hoofd, dus zijn wij de route en het overleg met politie en ProRail gaan coördineren. Zo'n tocht moet waardig zijn, maar ook veilig."

Het nieuws over MH17 bereikte Sylvester in Zhenjiang, China, waar ze was met haar adoptiezoon. Ze werd gealarmeerd toen ze op CNN een Naardens paspoort zag. "Ik ben zo snel mogelijk terug naar Nederland gegaan. De schok was nog verschrikkelijker toen ik hoorde dat niet alleen Ingrid Meijer en haar drie jonge dochters, van wie er een bij onze zoon op school zat, tot de slachtoffers behoorden, maar ook Willem Witteveen, met wie ik sinds 2003 in de senaat zat. Dat was vrij traumatisch."

Ze verbeet haar eigen verdriet om zich 'als burgermoeder' op het werk te storten. "Ik heb helaas wel vaker afspraken waarbij ik met lege handen kom, maar nu, bij de ouders van Ingrid Meijer, die gescheiden was, viel me dat zwaar. Die eerste weken waren de lichamen nog niet gevonden.

"De initiatiefnemer voor de stille tocht wilde dat iedereen in het wit zou komen, met witte ballonnen, maar dat was helemaal niet de wens van de ouders en zus van Ingrid. Ze zeggen dat ze veel aan me hebben gehad. Ik bezoek hen nog steeds nu en dan, om een luisterend oor te bieden, vragen te beantwoorden, bij ze te zijn."

Niet alleen de ouders vroegen haar aandacht, heel Naarden leek in rouw, net als het aangrenzende Bussum, waar moeder en dochters bij de Gooische Hockey Club speelden. Meijer was er penningmeester. Op de website van de club citeerde voorzitter Michiel van 't Hek een oud lied van zijn oom Youp: 'Niemand weet hoe laat het is'. 'Helaas nog steeds actueel', schreef hij.

De hockeyclub heeft besloten niet publiekelijk terug te kijken, laat Van 't Hek weten. "De ramp met de MH17 blijft een verschrikkelijke en intens verdrietige tragedie, een zwarte bladzijde in de historie van onze bijna 115 jaar oude vereniging. Wij moesten door met elkaar, maar wij zullen 17 juli 2014 nooit vergeten, net als onze penningmeester en haar drie dochters. Ze zijn voor altijd in ons hart."

Burgemeester Sylvester noemt het verbijsterend dat het al een jaar geleden is. "We hebben het met de nabestaanden uitvoerig gehad over de herdenking in Nieuwegein. De nationaal coördinator veiligheid heeft gemeenten in een brief gevraagd zelf geen bijeenkomsten te organiseren. Dat doen we dus niet. Wel zetten wij vrijdag weer een tafel in het stadhuis, met een bloemstuk en foto's van Ingrid, Sophie, Fleur en Bente."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden