'Een stil plekje op het internet als medicijn tegen de waan van de dag'

Als in dertig dagen 15.000 abonnees zestig euro investeren, levert de website De Correspondent hen vanaf september 'een medicijn tegen de waan van de dag'. Dit onderzoeksjournalistieke experiment wordt geleid door Rob Wijnberg, voormalig hoofdredacteur van NRC Next.

Vanaf september hoopt hij in de kelder van opinietijdschrift De Groene Amsterdammer een tienkoppige redactie te leiden. Daarnaast doen bekende personen uit de journalistiek en media, onder wie ex-politica Femke Halsema en Jelle Brandt Corstius, verslag van hun fascinaties. Als 'auteurs' schrijven ze over wat níet in het nieuws is.

De Correspondent stelt dat het nieuws wordt gedomineerd door soundbytes en clichés, en wil iets doen aan deze simplificatie. Is dat niet een simpele weergave van wat journalistiek is?
"De traditionele journalistiek heeft voor ons niet afgedaan. Wel keren we ons tegen het hyperige karakter van nieuws. Veel redacties schrijven vaak over onderwerpen die toch al in het nieuws zijn. Wij werken omgekeerd: door te berichten over wat verder geen aandacht krijgt, vergroten wij het inzicht van de lezer. De Correspondent moet een stil plekje op internet worden, desnoods voor een klein publiek. Aandacht is geen doel, winst evenmin. Overigens helpt het vast dat de auteurs zelf bijna een medium zijn. Als Femke Halsema bijvoorbeeld over haar artikel twittert, bereikt ze 220.000 potentiële lezers."

Jullie gebruiken bekende gezichten uit de journalistiek om het platform te promoten. Eerder was u wel eens kritisch op de celebrity-cultuur.
"Bekendheid mag je iemand niet aanrekenen, zolang die ergens op gebaseerd is. Halsema doet mee omdat ze intelligent, nieuwsgierig en deskundig is. Ze zou kunnen scoren met pittige columns over oud-collega's, maar richt zich bij ons op haar vakgebied criminologie. Een voordeel is dat deze persoonlijkheden zich aan ons project kunnen binden zonder er financieel afhankelijk van te zijn."

Lijkt De Correspondent straks op NRC Next onder uw hoofdredacteurschap?
"De website is gestoeld op dezelfde filosofie, daarin zijn ze verwant: niet over het incident berichten, maar over de onderliggende structuur. Bij NRC Next kon ik leunen op een grote redactie, nu moeten we alles zelf doen. Abonnees kunnen daarom geen twintig stukken per dag verwachten, maar één, twee of drie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden