Brief van de hoofdredactieCees van der Laan

Een stevige opinie verdient geen excuses van de krant

Met het plaatsen van een opinie-artikel van juriste Caroline Franssen in de dinsdagkrant, onder de kop ‘Wijziging van de Transgenderwet brengt de veiligheid van vrouwen in gevaar’, hebben we ons niet populair gemaakt bij mensen die transgender zijn of hen een warm hart toedragen. Franssen, aangeduid als ‘voorvechter van veiligheid en recht voor meisjes en vrouwen’, gooide de knuppel in het hoenderhok.

Zij schrijft: “Niet alle mannen zijn aanranders of verkrachters, toch bieden separate voorzieningen een klein beetje meer veiligheid. Vrouwen kunnen namelijk aan de buitenkant niet zien of een ‘man in een jurk’ gevaarlijk of onschuldig of wel of niet geopereerd is en misschien alleen maar met zijn gender worstelt en geen vlieg kwaad doet. (…) Wereldwijd worden steeds meer incidenten gemeld van grensoverschrijdend gedrag in alle ­instellingen voor vrouwen waar trans-geïdentificeerde mannen (niet altijd geopereerd, dus dan met volledig functionerende penis) worden toe­gelaten.’’

Het regende reacties, ook veel negatieve

Het regende reacties, ook veel negatieve. Enerzijds tegen jurist Franssen, anderzijds tegen de krant die zo’n opinie-artikel nooit had mogen plaatsen. Het was een van de best gelezen stukken op onze site. Een van die reacties luidt als volgt: “De normalisering van transfobe retoriek zoals in het artikel van Caroline Franssen zou niet door jullie moeten worden ge­publiceerd. Ik las het artikel waarin meerdere onjuistheden over en discriminatie jegens transpersonen stonden met afschuw. Ik zou graag zien dat Trouw afstand neemt van deze schadelijke discriminerende uitspraken, en excuses aanbiedt aan de trans­gemeenschap en de interseksegemeenschap.’’

Caroline Franssen vroeg in haar opinie-artikel aandacht voor de op handen zijnde wijziging van de Transgenderwet en de volgens haar negatieve consequenties daarvan voor de ­veiligheid van vrouwen en meisjes. Dat deed zij luid en duidelijk, met open vizier en met argumenten, zonder iemand persoonlijk aan te vallen.

Het is volkomen terecht dat de opinieredactie besloot haar bijdrage te publiceren. Opinie-artikelen vertegenwoordigen doorgaans een stevige mening, moeten tot nadenken stemmen en dragen daardoor bij aan de meningsvorming van onze lezers. Een misverstand is dat dit dan ook de mening van de krant zou zijn. Dat is niet het geval. Onze meningen verkondigen wij in het hoofdredactionele commentaar. Opinie-artikelen moeten in zekere zin wel voldoen aan journalistieke wetten: er mag niet in worden gelogen of tot haat aangezet, mensen mogen niet onheus worden behandeld. Met deze criteria besluit de opinieredactie artikelen te weigeren.

In interviews en fotoreportages heeft de krant veelvuldig aandacht besteed aan gender-issues

Franssens’ opinie-artikel werd afgedrukt in een fase die ik zou willen typeren als een transgenderhype. Media schrijven overvloedig hierover, mede na de coming-out van Nikkie de Jager (NikkieTutorials), die verklaarde dit te hebben gedaan vanwege pogingen tot chantage. Deze krant heeft in de afgelopen jaren met interviews en fotoreportages veelvuldig aandacht besteed aan gender-issues, die overigens een breed terrein bestrijken (zie vandaag weer in ons magazine Tijd). In dit perspectief is het juist een taak van de krant om een ander geluid, of zo je wilt een tegengeluid, over het voetlicht te brengen.

Uiteraard verdient zo’n pittig artikel een stevige repliek. In de maandagkrant verschijnt een gezamenlijke reactie van tien emancipatieorgani­saties. Zo horen discussies in de krant te gaan. En u begrijpt het al: van mij zult u geen excuses horen.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden