Een sterrenstatus is nog geen garantie voor politiek succes

Jesse Klaver is dus een ster. Dat verzinnen wij, de redacteuren van Plein 2, niet. Het is een constatering van RTL4. Het tv-programma 'Van Der Vorst Ziet Sterren' bracht vorige week een bezoek aan de partijleider van GroenLinks, bij hem thuis, in Den Haag. Presentator Peter van der Vorst verdedigde die keuze door Klaver te typeren als 'het grootste politieke talent van 2015'. Dat is misschien wat aan de late kant voor een Kamerlid dat al sinds 2010 op het Binnenhof rondwandelt, maar enfin, vleiend is het natuurlijk wel.

Klaver vertelde dat hij leeft volgens de ongeschreven regels van GroenLinks: bakfiets voor de deur, zoveel mogelijk met de trein reizen, dubbel glas in huis. Heel verantwoord allemaal. Ja, te lang douchen is een zwak punt, gaf hij toe.

Een paar dagen later zagen we een andere oppositieleider op tv: de beschermheer van de ouderen. Henk Krol was te gast bij Vara-programma 'De Kwis', waar hij werd neergezet als 'de necro-feliciteerder'. Die bijnaam heeft Krol te danken aan het feit dat hij in korte tijd twee mensen via Facebook geluk heeft gewenst met hun verjaardag terwijl zij reeds waren overleden. De leider van 50Plus verbaasde zich naderhand tegenover persbureau ANP over alle commotie: "Ik ben nu bezig met een debat over pensioenen, daar krijg ik geen letter over op papier in de media!"

Uitvoerig geprezen

Het moet gezegd: Krol bracht het er goed vanaf in dat satirische tv-programma. Presentator Paul de Leeuw prees hem uitvoerig voor diens bijdrage aan de homo-emancipatie in Nederland. Zo kreeg Krol toch de positieve aandacht waar een politiek leider van leeft.

Het is niet verwonderlijk dat sommige politici graag in tv-shows optreden. Het valt - met name voor leden van de oppositie - niet altijd mee om uit te blinken in het parlement. Zo kan een Kamerlid op een schandaal stuiten en er een debat over willen voeren, bijval krijgt hij of zij lang niet altijd van de Kamer.

In het beste geval kan de politicus dat onderwerp dan aanmelden als 'dertigledendebat', het oude spoeddebat. Waarna het op een lange lijst komt met debatten die ooit nog moeten plaatsvinden, zodra de agenda van de Kamer dat toelaat. Dat kan gerust een half jaar duren. Of langer.

Op dit moment, tegen het einde van het kalenderjaar, staan er welgeteld 55 debatten op die lijst. De onderwerpen variëren van 'illegale dierenhandel in Nederland' (aanvrager PVV'er Dion Graus) tot 'overheadkosten van ziekenhuizen' (SP'er Renske Leijten) en 'olieresten in voedsel' (PvdA'er Sjoera Dikkers). U merkt, de Kamer vindt overal iets van.

Opvallend is in dat kader vooral D66-Kamerlid Steven van Weyenberg, koning van het dertigledendebat. Maar liefst vijf van zijn debataanvragen staan in de wacht. Een tv-optreden levert Van Weyenberg ongetwijfeld meer aandacht op.

Vrij succesvolle Slob

Moeten politici het daar dan van hebben, een paar minuten zendtijd op de beeldbuis? Nee, zeker niet. Neem Arie Slob, tot voor kort partijleider van de ChristenUnie. Het Montesquieu Instituut heeft zijn 'parlementaire staat van dienst' onderzocht. Het is een indrukwekkend overzicht: Slob heeft sinds 2001 het woord gevoerd over zeker tweehonderd dossiers, stelde in totaal 160 Kamervragen, diende 118 amendementen in, waarvan 35 procent werd aangenomen. Ter vergelijking: de afgelopen drie jaar werd hooguit 20 procent van alle ingediende amendementen aangenomen. Verder kreeg Slob steun voor de helft van zijn 230 ingediende moties. Het Kamergemiddelde schommelt rond 30 procent. Het Montesquieu Instituut typeert de Zwollenaar als 'vrij succesvol' Kamerlid. Dat zal Slob een stuk beter in de oren klinken dan 'ster'.

Media darlings

1. Jesse Klaver

2. Lutz Jacobi

3. Henk Krol

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden