Een sterke vrouw voor iedere generatie

Het was de week van zangeres Taylor Swift, die het niet pikte dat Apple haar muziek gratis wilde verspreiden. Een powervrouw kun je haar noemen. Feministe mag ook.

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

Bij tijdschrift Forbes hadden ze al lang door dat Taylor Swift meer in haar mars heeft dan het componeren van aanstekelijke popdeuntjes. Op het lijstje van de 100 machtigste vrouwen ter wereld dat het zakenblad jaarlijks samenstelt, is Taylor de jongste (ze staat op nummer 64, Angela Merkel op nummer 1). Dat ze er terecht staat bewees de 25-jarige toen ze afgelopen week haar parelwitte, ietwat groot uitgevallen tanden liet zien aan Apple, volgens Forbes het sterkste merk op aarde. Volgend jaar stijgt Taylor vast een paar plaatsjes in de ranglijst.

Een geslepen zakenvrouw dus, die zich de dollars niet door de neus laat boren door een machtige multinational?

Geld verdienen is zeker een talent van Taylor (ze is 200 miljoen dollar waard, opnieuw volgens Forbes). Maar ze heeft sterkere drijfveren. De muziek, uiteraard. Maar ze noemt zichzelf ook feministe. Ja - dat begrip is weer helemaal afgestoft en actueel.

Net als veel van haar generatiegenoten vond Taylor feministes vroeger een beetje eng. Thuis in Wyomissing, een dorpje in Pennsylvania, werd haar verteld dat het vrouwen waren met een slechte huid, okselhaar en een nukkig humeur. En bovenal mannenhaters. Alles wat de jonge Taylor natuurlijk niet wilde zijn.

Het was de spreekbuis van het hedendaags feminisme, actrice Lena Dunham, die Taylor de ogen opende. De zangeres moest erg lachen om Lena's tv-serie 'Girls' en twitterde daarover. Lena reageerde per omgaande, met de vraag of ze alsjeblieft vriendinnen konden zijn.

"Van Lena leerde ik - ze preekt niet hoor - dat ik eigenlijk al lang een feministe ben. Omdat ik vind dat mannen en vrouwen dezelfde rechten en dezelfde mogelijkheden moeten hebben", zei Taylor onlangs in een interview met The Guardian. Van Lena leerde ze dat ze als feministe geen bitch hoeft te zijn - "aardig zijn is een van mijn prioriteiten" - en ze was opgelucht dat mannenhaat er ook niet bij hoort. Want Taylor wordt makkelijk verliefd. De afgelopen jaren had ze relaties - zelden langer dan een half jaar - met een hele reeks beroemde mannen: muzikanten John Mayer en Harry Styles, acteurs Jake Gyllenhaal en Taylor Lautner en een echte Kennedy, om er een paar te noemen. Het einde van de verkering resulteerde steevast in een verdrietig of boos liedje. Daar moet ze van Lena een beetje mee oppassen. Ze omschreef de vrouw die zanger Joe Jonas van haar afpakte bijvoorbeeld als 'an actress on the matrass'. Niet heel aardig, en bovendien was het nogal ouderwets om die andere vrouw de schuld te geven van het mislukken van de relatie. "Ik weet nu dat niemand je vriendje kan afpakken als hij zelf niet weg wil."

Nee, vrouwen moeten onderling een beetje loyaal zijn, weet Taylor nu. Ze heeft vele vriendinnen en dacht even dat ze daar genoeg aan had, maar sinds februari is de Schotse muzikant Calvin Harris in haar leven. Hij heeft er geen last van dat zijn vriendin een van de machtigste vrouwen in de showbiz is. 'Mijn meisje veranderde vandaag de hele muziekwereld' twitterde hij trots toen Taylor Apple op de knieën dwong.

Sterke, zelfstandige vrouwen in de muziekwereld - de oudere lezer zal vast glimlachend terugdenken aan Madonna die in de jaren tachtig bewees dat sterk, zakelijk en sexy prima samengaan. Of aan de Spice Girls die in de jaren negentig de Girlpower predikten. Fijn dat ook nu jonge meisjes door een superster bij de les worden gehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden