Een stekje met zicht op giraffen

Ondanks crisis veel animo voor tweede huis in buitenland Griekenland in trek

REPORTAGE | WILMA VAN METEREN

De mooiste plek ter wereld? Dat zijn de Friese meren, is het Zeeuwse Colijnsplaat, dat vissersdorpje aan de Algarve, het Zuid-Afrikaanse Zandspruit. En zo zijn er honderden oorden, verzekeren de aanbieders van 'droomhuizen' op de beurs Second Home in Utrecht.

Wie heeft niet het visioen van een veranda met zicht op een giraffe die galant door je achtertuin beent op zoek naar een acaciaboom om aan te knabbelen. De Drakensbergen op de achtergrond, een eigen airstrip. "We laten het werkelijke plaatje zien", beaamt Bianca van der Grijn van Zandspruit Estates. Prijs voor een vrijstaande lodge: vanaf 245.000 euro. Behalve dat het tweede huis op de mooiste plek van de wereld staat, heeft het als voordeel dat het bezit meestal successievrij aan familieleden kan worden nagelaten.

Ondanks, of misschien juist dankzij de crisis is er animo voor een tweede huis. Een derde van de Zuid-Afrikaanse Estates is verkocht, vier lodges aan Nederlanders.

Verre oorden trekken, om aan de Nederlandse somberheid te ontsnappen. Suriname is er op de beurs voor het eerst bij. Vanaf 89.000 euro zet Kersten een woning met drie slaapkamers en een terras neer. Het bedrijf hoopt een nieuwe markt aan te boren van landgenoten in Nederland die willen overwinteren en misschien wel remigreren op hun oude dag.

Nederlandse aanbieders doen ook geen slechte zaken, al moeten ze het wel in meer exclusiviteit zoeken. Houten woningen, gemaakt door de Amish van Amerikaans grenen, worden uit de VS naar Drenthe geïmporteerd. Bij Colijnsplaat verrijst Parc Ganuenta, genoemd naar een verzonken Romeinse plaats, met 75 luxewoningen in Zeeuwse stijl rond een heus dorpsplein. Giethoorn krijgt zijn Waterrijck met boten onder en voor het tweede huis.

Het merendeel van de beursbezoekers heeft serieuze plannen, laat ook de enquête van de organisator zien. Ze willen ruimte, rust, natuur, vaak ook zon en zee. Ze houden van lekker eten en drinken, auto- en motorrijden, wandelen en fietsen. De Volvo, Mercedes, Audi en BMW zijn favoriet. De meesten zijn de vijftig gepasseerd, verdienen anderhalf tot twee keer modaal, hebben al een eigen huis en velen zijn zelfstandig ondernemer.

Exotische bestemmingen als Thailand, het Caribisch Gebied, Indonesië, Ecuador, zelfs de Verenigde Staten proberen hen te verleiden. Toch leken bezoekers gisteren hun droom vooral binnen Europa na te jagen, aangetrokken door de dalende prijzen. Zoals Joost van Riel, directeur van een uitzendbureau, die met zijn vrouw is neergestreken in Portugal. Sinds twee jaar eigenaar van een strak appartement in het 'authentieke vissersdorpje' Ferragudo. De 'Portugalgek' werd meteen verliefd op het stekje. "Je bekijkt Europa van de andere kant." Als ervaringsdeskundige - ze staan centraal op de beurs - raadt hij aspirant-kopers aan scherp te onderhandelen over de prijs en met de bank.

Ook Vangelis Nastos heeft niet te klagen over belangstelling voor tweede huizen in Griekenland ondanks 'Telegraafkoppen' met sneren naar zijn land. Villa's zoals Afrodite, wijst hij op een roze landhuis, zijn met een derde in prijs gedaald. "De een z'n dood is de ander zijn brood." En de campagne van het bureau voor toerisme valt in de smaak: 'Greek sun, not in crisis'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden