Een stapje dichter bij de eeuwige jeugd

Sommige mensen lijken nu al de eeuwige jeugd te bezitten. Zoals Fauja Singh die op 89-jarige leeftijd zijn eerste marathon rende. Afgelopen februari deed hij als 101-jarige mee aan de marathon in Hong Kong.Beeld AFP

Wetenschappers hebben mogelijk de sleutel gevonden om ouderdom tegen te gaan en de levensduur te verlengen. Ze ontdekten dat het verouderingsproces van muizen in werking wordt gezet door een eiwit in de hersenen. Door dit eiwit te manipuleren, blijven de muizen langer in leven.

Onderzoekers van het Albert Einstein College in New York bestudeerden het verouderingsproces bij muizen. Zij ontdekten dat wanneer muizen ouder worden, het eiwit NF-kB in de hypothalamus actiever wordt. De hypothalamus is het gebied in het brein dat een rol speelt bij groei, ontwikkeling, voortplanting, temperatuurregeling, de stofwisseling én blijkbaar ook bij veroudering.

Door het eiwit NF-kB te blokkeren, leefden de muizen maar liefst een vijfde langer dan normaal zonder last te hebben van ouderdomskwalen. Na zes maanden bleken de muizen een gezondere huid, sterkere botten, meer spieren en een beter geheugen te hebben dan de controlegroep.

"Dit onderzoek ondersteunt het idee dat verouderen meer is dan een passieve verslechtering van verschillende weefsels", vertelt onderzoeker Dongshen Cai aan The Guardian. "Verouderen wordt gecontroleerd en kan gemanipuleerd worden." Volgens de wetenschappers zou deze bevinding belangrijk kunnen zijn in het begrijpen en bestrijden van ouderdomsziekten zoals diabetes en Alzheimer.

Ook hormoon verlengt levensduur
Tijdens het normale verouderingsproces verlaagt NF-kB de hoeveelheid van het hormoon GnRH. Dit hormoon speelt een centrale rol bij vruchtbaarheid en de ontwikkeling van sperma en eitjes. De onderzoekers besloten oude muizen dagelijks GnRH toe te dienen en ontdekten dat ook dit het leven van de dieren verlengde én de groei van nieuwe hersencellen stimuleerde.

De hypothalamusBeeld Infografieken buitenland
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden