Een stad met een schaduw

Naast mijn toetsenbord ligt de Rosenmontagszeitung, een vijftig pagina's dikke bijlage bij de Kölner Stadt-Anzeiger, die ik sinds het begin van dit jaar met regelmaat koop. Een goede vier weken is het inmiddels geleden dat Keulen, na die oudejaarsnacht, wereldnieuws werd - in negatieve zin.

Nog zoekt en tast men naar verklaringen van die golf aan aanrandingen en verkrachtingen door groepen 'mannen van Noord-Afrikaanse afkomst'. Het aantal aangiften is de duizend gepasseerd. Er waren enkele arrestaties maar nog is niemand voorgeleid, het vinden van concreet bewijs wordt door de chaos van die nacht bemoeilijkt.

Wel grote stukken in de pers over de aard van de Arabische man, over cultuurverschillen tussen de westerse samenleving en de islamitische, over mannelijke migranten en Europese vrouwen, over seks en macht.

Keulen intussen, is een stad waarover een schaduw viel, en dat aan de vooravond van een van zijn vrolijkste en uitzinnigste feesten: het carnaval of 'Karneval' zoals ze in Keulen zelf zeggen.

Over een week barst het los, dagen achtereen, van de Weiberfastnacht op donderdag - de dag van de vrouwen - tot aan Aswoensdag met de maandag als een van de spectaculaire hoogtepunten de Rosenmontag, de dag van de grote optocht. Een miljoen toeschouwers verwacht men, tienduizend deelnemers, tientallen pronkwagens, negentig snoepwagens (er wordt enorm gestrooid), 125 orkesten, 440 paarden. Eén groot feest.

En toen viel gisteren weer die schaduw.

De tocht, een van de oudste en beroemdste van het land, dreigt volgens een alarmerende melding uit de Bildzeitung te worden geschrapt.

De politie is op zoek naar een man - met een Arabisch uiterlijk - die afgelopen vrijdag in de buurt van Keulen in een winkel voor bouwmaterialen een grote hoeveelheid aluminiumnitraat kocht, een bestanddeel voor een reinigingsmiddel, maar - met enige expertise - ook geschikt voor het fabriceren van een bom. Een medewerker van de winkel besloot zaterdag de politie te waarschuwen, die gisteren een foto van de koper liet verspreiden, gemaakt door een beveiligingscamera in de winkel.

In de bijbehorende beschrijving viel het fraaie oud-Duitse woord Geheimratsecken - de terugwijkende haarlijnen die wij kustbewoners 'inhammen' noemen, maar die in Duitsland etymologisch nog refereren aan de functie van Geheimrat - een vertrouweling van de middeleeuwse Rooms-Duitse keizers.

Een Arabier met Geheimratsecken.

Misschien meldt die zich alsnog bij de politie, als medewerker van een grote reinigingsfirma. Maar een diepe zenuw is intussen geraakt, terwijl ik door de lijst van 58 carnavalsverenigingen blader, waarvan sommige tradities teruggaan tot het midden van de negentiende eeuw, trots en vrolijk en gek, een dol commentaar op de wereld, en allemaal onder leiding van het Kölner Dreigestirn: een triumviraat van een prins, een boer en een maagd.

Kan één Arabier met Geheimratsecken aan dit alles een einde maken? We kennen - in alle absurditeit - het antwoord. Het zou kunnen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden