Een sprinkler is niet eens altijd verplicht

Geen vuurwerkhandelaar wordt zo op de vingers gekeken als het Enschedese bedrijf Haarman. Logisch, wanneer het enig andere bedrijf in Enschede ontploft. Maar sneu is het wel. Haarman mag alleen een partij vuurwerk voor oudejaar opslaan als hij zijn veiligheidsmaatregelen opvijzelt. Zo moet zijn handmatig bediende sprinkler (blusinstallatie) worden vervangen door een automatische.

door Ruud van Haastrecht

Opmerkelijk: een sprinkler bij een vuurwerkopslag is niet altijd verplicht. De overheid, de branche en TNO praten al jaren over de veiligheidseisen voor vuurwerkopslag. Maar ze kunnen het maar niet eens worden.

Het op 13 mei geëxplodeerde Fireworks had geen sprinkler. Of in elk geval geen goedgekeurde. Het Nationaal Centrum voor Preventie in Bilthoven registreert welke bedrijven een sprinkler hebben die door een erkende installateur is aangelegd. Fireworks stond niet op die lijst.

Vuurwerk wordt gewoonlijk opgeslagen in vuurwerkbunkers met wanden die een uur het vuur kunnen tegenhouden. Een vuurwerkbunker heeft een brandwerende deur met dranger, om te voorkomen dat vuur van buiten naar binnen kan slaan. Boven die deur hangt de moedersprinkler, het brein van de blusinstallatie. Die is uitgerust met een glazen staafje dat knapt zodra de temperatuur in de bunker de 68° overschrijdt. Als dat gebeurt, geeft de moedersprinkler groot alarm aan alle open sprinklers aan het bunkerdak. Elke open sprinkler is uitgerust met een pen, een duimdik gat, waaruit water begint te stromen. Dat spuit tegen een spreidplaat. Daardoor verdeelt het water zich over vier vierkante meter. Eén sprinkler sproeit 30 liter water per minuut, dus 7,5 liter per vierkante meter. Ter vergelijking: een douchekop heeft een bereik van 50 centimeter en heeft tien keer zoveel water nodig voor hetzelfde effect.

Een handmatig bediende sprinkler zet in één keer de hele boel blank. Dat kan sneller zijn dan een automatische sprinkler, die enkele minuten nodig heeft om een brand te ontdekken. Maar de grote vraag is: wie bedient de handmatige sprinkler 's nachts of in het weekeinde?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden