Een sprankje hoop in brandend Canada

null Beeld anp
Beeld anp

Dat er nog geen doden zijn gevallen bij de enorme bosbranden in Canada mag een wonder heten. De bosbranden houden al meer dan een week aan, tienduizenden mensen zijn geëvacueerd. De beelden lijken op die van een apocalyptische speelfilm.

Nog nooit hebben de Canadese autoriteiten zoveel mensen moeten evacueren, nog nooit heeft het land zo'n dure ramp te verduren gehad.

De branden begonnen bij de stad Fort McMurray, in de provincie Alberta. De stad met ruim zestigduizend inwoners wordt beschouwd als de hoofdstad van het olierijke gebied. 161 duizend hectare ligt al in de as, ook de buurprovincie Saskatchewan wordt nu bedreigd door het vuur. De hoge temperaturen en harde wind maken dat de brandweer voor een zware, zo niet onmogelijke, taak staat.

Keerpunt
Maar er is hoop. De Canadese regering en de brandweer hebben hun zinnen gezet op de lagere temperaturen en lichte regenbuien komende week. Brandweerofficier Chad Morrisson zei op een persconferentie ontzettend blij te zijn met de weersverwachting. "We kunnen er nu echt in, we kunnen de brand nu echt onder de vingers krijgen", zei hij. De vraag of er een keerpunt bereikt was beantwoorde hij positief.

undefined

Een kaart van Canada. De branden begonnen bij Fort McMurray (rode punaise)in het midden van het land. De hoofdstad Ottawa (blauwe punaise) ligt in het oosten van Canada. Beeld Google Maps
Een kaart van Canada. De branden begonnen bij Fort McMurray (rode punaise)in het midden van het land. De hoofdstad Ottawa (blauwe punaise) ligt in het oosten van Canada.Beeld Google Maps
De branden breiden steeds verder uit, nu ook richting te naastgelegen provincie Saskatchewan. Beeld Google Maps
De branden breiden steeds verder uit, nu ook richting te naastgelegen provincie Saskatchewan.Beeld Google Maps

De premier van de getroffen provincie Alberta, Rachel Notley, zei dat de bosbrand minder snel is gegroeid dan verwacht. David Yurdiga, parlementslid voor het gebied, bezocht Fort McMurray en is optimistisch. "We kunnen ons veel sneller herstellen dan we dachten. Het ziekenhuis staat er nog, de scholen staan er nog. Tachtig procent van de huizen staan nog overeind", zei hij tegen lokale verslaggevers.

Zondag regende het heel eventjes. Op het twitteraccount van de regionale overheid verscheen een foto van een beregend raam met de tekst: "Het duurde maar een paar minuten maar de regen is nog nooit zo welkom geweest."

undefined

Nog een lange weg te gaan
Maar hier blijft het positieve geluid bij. De Canadese minister van Veiligheid Ralph Goodale waarschuwt voor teveel optimisme, het einde is nog lang niet in zicht. Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd. In lange colonnes reden ze stapvoets naar veiligheid, met links en rechts van de weg metershoge vlammen.

De gevolgen voor de Canadese economie zullen enorm zijn. Niet alleen wordt de schade geschat op vele miljarden, ook de olie-opbrengsten van de velden in het getroffen gebied kelderen naar beneden. De olievelden bij Fort McMurray zijn de grootste na Saudi-Arabië en Venezuela, maar de productie ligt helemaal stil.

Doden of gewonden zijn er nog niet gevallen. Hele buurten zijn in de as gelegd. Een bewoner zag op zijn smartphone, die verbonden was met een beveiligingscamera in zijn woonkamer, hoe de vlammen langzaam zijn huis verslonden.

Bekijk ook een fotoreportage van de verwoestende bosbrand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden