'Een spoeltoilet kunt u natuurlijk ook best zelf betalen, zeiden ze'

Ria (99) en Jaap (92) Tesser wonen al veertig jaar in dezelfde woning in Uden. Ze hopen daar tot hun dood te blijven. Het echtpaar Tesser investeerde eigen geld om de woning aan te passen aan hun gebreken. Voor de laatste 800 euro klopten ze bij de gemeente aan, maar ze kregen nul op het rekest. Hun zoon Paul (56), die al elf jaar fulltime voor zijn ouders zorgt, vertelt.

"Allebei mijn ouders zijn slecht ter been. Niet gek, mijn moeder wordt dit jaar honderd. Met mijn ondersteuning kunnen ze met hun rollators korte stukjes in huis lopen. Maar ze worden steeds minder valide. Dan gaan ze even, zonder het mij te zeggen, naar de wc en dan liggen ze weer - bam - op de grond. Gevallen over de drempel tussen twee kamers. Er hebben al veel akelige incidenten plaatsgevonden. Zo heb ik mijn moeder eens in een plas bloed aangetroffen. Verschrikkelijk.

"Op een gegeven moment kon het niet langer zo doorgaan. Het huis voldeed in zijn huidige staat niet meer. Het werd te krap, met deuren die tegen elkaar in opengaan. Het is een soort kruip-door-sluip-door. Het werd voor mijn ouders en mijzelf steeds moeilijker om met de rollator door het huis te gaan. Ik besloot naar de gemeente te stappen.

"Ik heb me aangemeld bij het loket en heb een aanvraag gedaan voor een woningaanpassing en mantelzorgondersteuning. Een tijdje later kwam er iemand langs. Het eerste wat hij zei was: 'U krijgt geen financiële steun, dat is verleden tijd.' Ik was verbaasd: wat kwam hij hier dan doen?

"De man vertelde dat we eerder al woonaanpassingen hadden gedaan op kosten van de gemeente. En inderdaad, zo'n vijftien tot twintig jaar geleden hebben we een anti-slipvloertje en een douchestoeltje in de wc gekregen. Maar de situatie is nu dermate verslechterd dat die kleine aanpassingen niet meer voldeden aan de behoeften van mijn ouders. Maar voor de maatstaven van de gemeente was het genoeg. Ze zeiden: 'Wij vinden de huidige situatie afdoende en daarmee moet u het maar doen'.

"Daarop besloten wij als kinderen - we zijn met z'n achten - dat mijn ouders hun spaarrekening moesten aanspreken, en het geld dat ze gereserveerd hadden voor het aflossen van de hypotheek voor een aanbouw moesten gebruiken. Wij zijn financieel niet allemaal zo goed terechtgekomen, maar het gelukkig zien van je ouders is belangrijker dan een erfenis. Verhuizen was geen optie. Mijn ouders wonen hier al veertig jaar en zijn verknocht aan hun huisje. Bloed, zweet en tranen zitten erin. Bovendien hebben we fantastische buren.

"De aanbouw moest zo praktisch mogelijk worden. Zodat ze binnen twee stappen in hun nieuwe slaapkamer staan, hulpdiensten er makkelijk bij kunnen en ik makkelijker en beter voor ze kan zorgen. De laatste spaarcenten van mijn ouders, het budget voor de aanbouw, was 25.000 euro. Door enkele tegenslagen - we stuitten op een beerput en het riool raakte tot twee keer toe verstopt - kwamen we 2000 euro duurder uit. Dat bedrag haalden we af van het geld dat mijn moeder opzij had gelegd voor haar honderdste verjaardag.

"Door die extra kosten hadden we geen geld meer voor een spoeltoilet. Mijn ouders zijn incontinent, en met een spoeltoilet hoef ik ze niet helemaal onder de douche te tillen, maar kan ik alles meteen afspoelen, afdrogen en een schone broek aantrekken. Het is een douche en wc in één, waardoor het voor mij makkelijker is om mijn ouders te verzorgen. Een spoeltoilet kost zo'n 1500 euro, we kwamen 800 euro te kort.

"Daarvoor ging ik weer naar de gemeente. Ik dacht dat ze ons wel een beetje konden helpen. We besparen de staat nota bene elk jaar 160.000 euro, als je ervan uitgaat dat een verzorgingshuis 80.000 euro per persoon kost. Maar ze reageerden: 'Als u 27.000 euro hebt uitgegeven, kunt u ook 27.800 euro uitgeven' en: 'Als u geen aanbouw had gemaakt, had u nu een spoeltoilet gehad'. Mijn ouders moesten maar verhuizen. Ik ben heel erg teleurgesteld. Het getuigt van weinig maatschappelijk gevoel."

De gemeente Uden was niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden