Ik heb een droomMarije Hoek

‘Een spin op de trampoline’

Marije Hoek Beeld Jörgen Caris
Marije HoekBeeld Jörgen Caris

In deze interviewrubriek vraagt de redactie van Trouw aan bekende én minder bekende mensen waar ze over dromen, overdag of ’s nachts. Vandaag: Marije Hoek (11).

“Deze week ben ik voor het eerst weer naar school geweest. Na zo’n lange dag ben ik wel moe: dat ritme ben je niet meer gewend na acht weken thuis. Ineens moest ik ook weer de wekker zetten. Ik kan niet echt uitslapen, maar de afgelopen tijd stond ik soms wel iets later op. Misschien droom ik daardoor wel meer. Voor de quarantaine had ik heel lang geen dromen, nu had ik pas drie korte dromen achter elkaar, heel raar. In de ochtend herinnerde ik me er nog maar twee.

De ene – over een spin op de trampoline – sloeg wel ergens op: ik ben heel bang voor spinnen en nu we veel thuis zijn ga ik best vaak op de trampo, dus dat zat blijkbaar in mijn hoofd toen ik naar bed ging. De andere droom heb ik eerder gehad, maar waar hij op slaat weet ik niet: ik zat met vrienden in de auto, de vader van mijn vriendin scheurde keihard over een rotonde, en toen schrok ik wakker.

Mijn vrienden kom ik ineens vaker tegen als ik droom, ik denk omdat ik ze mis. We videobellen natuurlijk wel, dan praten we over schoolwerk en kletsen we altijd even, maar ik was heel blij dat ik ze deze week weer in het echt zag. Ik had wel een ander gevoel dan na de zomervakantie, want je weet niet hoe alles precies gaat. Aan een kant is het: yes, eindelijk weer school en dan besef je: oh ja, afstand houden. In elk geval met de juf, die staat een beetje in een hoekje, wij zitten in tweetallen verspreid in het lokaal. Onze groep heeft nu elf kinderen: de helft van de klas. De eerste dag hebben we heel lang gepraat over onze ervaringen, onze juf kletst ook veel, dat was erg leuk.

“Ik ga liever naar school dan dat ik thuisblijf”

Nog steeds moeten we drie dagen per week thuis werken via Microsoft Teams, dat is saai, en soms ook irritant als mijn kleine zusje van vijf hier rondloopt en speelt terwijl ik aan het bellen ben. Als ik mijn dagtaak af heb verveel ik me, dan denk ik: wat nu? Gelukkig ontdekte ik dat ik goed ben in skaten. Wat ik erg mis is ballet: dat doe ik al sinds mijn zesde. Ik dans nu op spitzen, je voeten en spieren moeten daar sterk genoeg voor zijn. We krijgen filmpjes met oefeningen, maar het is saai om die in je eentje in de woonkamer te doen.

Ik was bang dat dit laatste schooljaar alles in de soep zou lopen. Ons kamp gaat misschien niet door, maar de musical gelukkig wel. Ik heb weleens gedacht: vandaag wil ik echt niet naar school, ik ben moe, nu denk ik: ook al ben ik een beetje moe, ik ga liever naar school dan dat ik thuisblijf.

In groep 8 denk je: hoe gaat het straks op de middelbare school? Nu helemaal: misschien zit ik wel in een halve klas. Maar ik hoop dat alles dan weer normaal is, ik heb echt zin in volgend jaar.”

Marije Hoek (bijna 12) zit in groep 8 van OBS Vleuterweide in Vleuten. Sinds vorige week gaat ze twee dagen in de week naar school.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden