Een spil in de wereld van de film

Filmjournalist, filmproducent en uitgever Jan Heijs (53) is gisteren inzijn woonplaats Alkmaar overleden aan de gevolgen van kanker.

Van een medewerkster

Heijs studeerde politicologie en geschiedenis aan de Universiteit vanAmsterdam en was in zijn professionele leven een spil in de Nederlandsefilmwereld. Precies 25 jaar geleden richtte hij samen met Henk Rabbers hetonafhankelijke filmtijdschrift de Filmkrant op, waarvoor hij in hetfebruari-nummer zijn laatste column schreef. Die heette 'Bijenkorf' en gingover het International Film Festival Rotterdam. Over de oprichter van datfestival, Huub Bals, schreef Heijs samen met Frans Westra de lijvigebiografie 'Que Le Tigre Danse' (1996). Ook voerde hij de redactie over hetboek 'Yilmaz Güney, Filmer van het Turkse Volk' (1983).

Heijs was als redacteur ook enkele jaren werkzaam voor hetfilmtijdschrift Skrien en 'Het Filmjaarboek'. Als filmjournalist werkte hij onder meer voor Trouw, totdat hij zich als producent van documentaires gingbekwamen en deel ging uitmaken van Jura Film Produkties. Heijs produceerdeonder die vlag onder meer de Nederlandse documentaires 'Toda Una Vida', 'ISoeni, de Droom' en 'The Year Zero'.

Zijn gedegen kennis van het filmvak, die hij ook inzette alstalkshowhost van het Nederlands Film Festival, strekte zich ook uit naarhet buitenland, waar hij als programmeur in dienst was van hetInternationale Filmfestival van Mannheim-Heidelberg.

Heijs zal in Groningen worden begraven, zo heeft zijn mede-uitgever vande Filmkrant Henk Rabbers gistermiddag laten weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden