Een spijker die uitstak

FRANS DIJKSTRA

Ze werd bedolven onder een lawine en zes minuten lang was ze buiten bewustzijn. Twaalf dagen later stond ze toch op de top van Mount Everest in mei 1975, als eerste vrouw die daarin was geslaagd.

Dat had niemand verwacht van een Japanse, zeker niet in haar eigen land waar tradities taai zijn. Van kinds af aan heeft Junko Tabei, die donderdag op haar 77ste stierf aan kanker, zulke tradities weerstaan. Ze was, zoals ze het zelf zei, 'de spijker die uitstak' uit het Japanse gezegde dat zulke spijkers worden neergehamerd.

Ze liep de liefde voor bergen op toen ze als 10-jarige op een schoolreisje de vulkaan Nasu beklom. "Er stroomde heet water door de rivier en het was koud in de zomer. Ik zag een wereld die ik niet kende en dat gaf me het verlangen naar andere plaatsen die ik nooit had gezien."

Dat was kort na Japans nederlaag in de Tweede Wereldoorlog en er heerste honger en gebrek. Haar ouders hadden geen geld voor zo'n hobby. Bovendien zagen ze Junko als een zwak kind. Toen ze in 1958 Engels ging studeren, werd ze ook lid van een klimclub. Dat deden wel meer meisjes, vooral om een man te vinden. Junko vond inderdaad een klimmende man, maar hij vond het prima om op hun kinderen te passen als zij naar de bergen ging. Hij kon geen wekenlang wegblijven van zijn werk bij Honda.

Junko gaf Engelse les en gidste op klimtochten. Ze spaarde om haar expedities te kunnen betalen, want sponsors namen vrouwen niet serieus. Voor de Everest-expeditie maakten Juno en veertien andere Japanse vrouwen hun eigen slaapzakken en isolerende kleding. De enige mannen waren zes Nepalese sherpa's.

Na de Everest beklom Junko als eerste vrouw alle Zeven Toppen, één op elk continent. In 1992 was ze daarmee klaar, maar ze bleef klimmen waar ze kon.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden